ZILE LIBERE pentru părinţi. Guvernul plăteşte 75% din salariu pentru scenariu roşu

Sunt până la acest moment 6.116 unități de învățământ în care se aplică scenariul verde, 2.711 în scenariul galben și 101 unități de învățământ cu scenariul roșu, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie. Cursurile vor începe online în 24 de unități de învățământ din București, potrivit hotărârii Comitetului Pentru Situații de Urgență. Printre acestea se numără 15 școli gimnaziale, 3 grădinițe, 2 colegii, 2 școli speciale, un liceu particular și o școală postliceală.

RomaniaTV.net
11 sept. 2020, 10:30
ZILE LIBERE pentru părinţi. Guvernul plăteşte 75% din salariu pentru scenariu roşu

Guvernul a stabilit, la sfârșitul lui august, că părinții ai căror copii nu mai pot merge la școală din cauza epidemiei de coronavirus vor primi zile libere plătite. 

Proiectul de ordin de la Ministerul Muncii nu face altceva decât să completeze cadrul legal al liberelor acordate părinților în cazul închiderii școlilor din cauza coronavirusului, măsură stabilită, la sfârșit de august, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 147/2020.

Concret, proiectul de ordin conține modelul cererii și a declarației pe propria răspundere (modelele documentelor se pot descărca de la sfârșitul acestui articol) pe care vor trebui să le completeze părinții care vor să beneficieze de zile libere, dacă se închid școlile din cauza epidemiei de coronavirus.

După cum apare în OUG nr. 147/2020, “[s]e acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor, în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

În aceste cazuri, același act normativ prevede că un părinte al unui copil care nu mai poate merge la școală din cauza epidemiei de coronavirus va primi o plată în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare.

Aceste zile libere plătite se vor acorda părinților care:

  • au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară;
  • celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

În esență, OUG 147/2020 stabilește zile libere plătite pentru părinți în situația închiderii școlilor din cauza COVID-19, în timp ce Legea nr. 19/2020, în baza căreia s-au acordat zile libere plătite până la finele anului școlar 2019-2020, stabilește că părinții au dreptul la zile libere plătite ori de câte ori se închid școlile, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme.

Orban: Avem o situaţie dinamică; vom avea foarte multe situaţii în care părinţii vor sta acasă cu copiii

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, că situaţia în privinţa şcolilor este una dinamică şi a arătat că vor exista foarte multe situaţii în care unul dintre părinţi va avea dreptul la 75% din salariu pentru a sta acasă cu copiii care vor învăţa online.

„Doamna ministru Alexandru, să fim pregătiţi cu procedurile pentru că este clar că o să avem foarte multe situaţii în care sunt părinţi care au dreptul legal, conform ordonanţei de urgenţă, ca, dacă există o situaţie în care copilul stă acasă, participă la o formă de învăţământ online de acasă, noi asigurăm plata pentru un părinte a 75% din salariu şi aici să avem toate procedurile bine puse la punct. (…) Acum o să fie o situaţie dinamică. Situaţia în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă până la vacanţa şcolară a fost că toţi au fost online, acum e o situaţie foarte alertă în care o să apară situaţii în care două săptămâni o să trebuiască în mai multe localităţi dintr-un judeţ să asigurăm dreptul respectiv pentru prinţi pe perioada în care funcţionează suspendarea cursurilor”, i-a solicitat premierul ministrului Muncii, Violeta Alexandru, în debutul şedinţei de Guvern.

Ministrul a precizat că toate procedurile sunt puse la punct.

„Am gestionat acest proces şi pe finalul anului şcolar trecut. Avem deja o practică în acest sens şi ne pregătim pentru situaţiile care ar putea apărea. Nu ni le dorim, dar ne pregătim. (…) Este dinamică, dar este în baza Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care va declanşa în ceea ce ne priveşte tot mecanismul de plată pentru părinte”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat recent că pentru şomajul tehnic au fost făcute plăţi de peste 4,8 milioane de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari, iar cele mai multe au fost făcute în Bucureşti, Cluj şi Timiş. 

 
“La sfârşitul lunii august situaţia aplicării acestor m-suri este după cum urmează: pentru şomajul tehnic la începutul stării de urgenţă, având o serie de domenii cărora ne-am adresat cu această măsură şi care domenii au presupus o mobilizare extraordinară din partea tuturor angajaţilor, am efectuat plăţi de peste 4,8 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari. Reamintesc e vorba de salariaţi având contractele de muncă suspendate şi profesionişti”, a afirmat ministrul Muncii.
 
Violeta Alexandru a precizat că cele mai multe plăţi au fost făcute în Bucureşti, Cluj şi în Timiş. „Nu este surprinzător probabil faptul că cele mai multe plăţi s-au făcut în Bucureşti, în Cluj, în Timiş, oraşe cu mare angajatori cu care am ţinut legătura în această perioadă şi care din câte înţeleg de la domniile lor au beneficiat în mod prompt de sprijinul acordat prin şomajul tehnic. Au rămas după încetarea stării de urgenţă un număr redus de domenii, iar acum menţinem măsura doar pentru câteva, ca urmare a deciziei de ieri luată în Guvern rămân închise barurile, discotecile, cluburile în spaţii închise, doar salariaţilor acestor unităţi economice urmând să li se aplice măsura şomajului tehnic”, a mai afirmat ministrul Muncii.
Violeta Alecandru s-a referit şi la plăţile făcute pentru părinţii care au avut zile libere pentru îngrijirea copilului în perioada pandemiei. 
 
“Am făcut plăţi pentru părinţii care se aflau în zile libere pentru îngrijirea copilului în perioada a pandemiei de peste 78 milioane de lei pentru această măsură apelând un număr de peste 60.000 de salariaţi”, a transmis Violeta Alexandru. 
Ea a mai declarat că au fost făcute plăţi de peste 600 de milioane de lei pentru măsura care vizează acoperirea a 41,5 la sută din costul salarial. 
 
“După ce rectificarea bugetară a fost aprobată, punând la punct în doar câteva zile toate procedurile interne pentru ca banii să ajungă de la Ministerul Finanţelor, Trezorerie, ANOFM, AJOFM-uri, trezoreriile locale, o procedură tehnică pe care am parcurs-o în cel mai scurt timp, am început şi astăzi suntem la peste 90% din plăţile efectuate raportat la luna iunie pentru măsura constând în 41,5 la sută cost salarial pentru fiecare salariat care s-a aflat anterior în şomaj tehnic şi a revenit în activitate. Suntem astăzi cu plăţi de peste 608 milioane de lei pentru aproape 500.000 de angajaţi. Trebuie să precizez aici faptul că prin comparaţie cu măsura şomajului tehnic cea vizând acoperirea a 41,5 la sută din costul salarial are anumite particularităţi de unde şi nevoia de a sublinia câteva lucruri pentru angajatori”, a mai afirmat Violeta Alexandru. 
Ea a reamintit că documentele trebuie depuse până în data de 25 a fiecărei luni. 
 
“În primul rând le supun atenţiei faptul că se pot depune documentele cerere a declaraţiei până în data de 25 ale lunii când trebuie să îşi plătească contribuţiile. Spre deosebire de şomajul tehnic măsura constând în 41,5 se aplică pe bază de rambursare, adică domniile lor trebuie să facă plata înainte inclusiv a contribuţiilor şi să facă această dovadă către agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Nu înseamnă că trebuie să aştepte până în data de 25, se pot încărca toate documentele şi eventual dacă decid să îţi plătească contribuţiile în ultima zi dovada plăţii acestor contribuţii se poate încărca ultima”, a explicat ministrul Muncii.
 
Violeta Alexandru a mai precizat că sunt multe cereri incomplete depuse de angajator. „Sunt foarte multe cereri incomplete depuse de angajator de unde şi efortul echipelor AJOFM-urilor de a comunica cu fiecare angajator pentru că scopul nostru nu este să primim o solicitare şi să constatăm că ea nu este completă, scopul nostru este să sprijinim angajatorii şi ca atare atitudinea angajaţilor agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă este aceea de a veni în sprijinul, de a căuta în mod proactiv angajatorul de a-l ajuta să-şi completeze documentele, de a clarifica acele aspecte care sunt incomplete”, a mai spus Violeta Alexandru.