Ziua Holocaustului, comemorată pe 9 octombrie în România

România comemorează pe 9 octombrie Ziua Holocaustului în România, începând din 2004, când a fost instituită de guvern la la propunerea Comisiei internaționale pentru studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, și a Federației Comunităților Evreiești din România.
Filip Stan
09 oct. 2016, 12:40
Ziua Holocaustului, comemorată pe 9 octombrie în România

La data de 9 octombrie 1941, a început deportarea forțată a populației evreiești din Basarabia și Bucovina, în Transnistria, aminteşte Agerpres într-un documentar.

Din întreaga Bucovină au fost deportați în Transnistria 91.845 de evrei, peste 22.000 provenind numai din Bucovina de Sud. În ziua de 6 octombrie, în gările și la sinagogile din Rădăuți, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului au fost dezvelite plăci comemorative, iar rabinul Rafael Shaffer, prim-cantorul Iosif Adler, împreună cu Aurel Iovițu și alți membri ai F.C.E.R și C.E. București au ținut ceremonii religioase mozaice.

În 2009, la 8 octombrie, a fost inaugurat Memorialul Holocaustului din România, un ansamblu sculptural realizat de artistul Peter Jacobi, în prezența președintelui Traian Băsescu, dar și a numeroși reprezentanți ai comunității evreiești.

Pe o suprafață de 2.894 mp din domeniul public al Capitalei, au fost ridicate cinci construcții: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Țiganilor și Coloana. Inițiativa realizării monumentului a aparținut Ministerului Culturii și Cultelor, ca urmare a recomandărilor Comisiei internaționale pentru studierea Holocaustului în România și a consultărilor cu reprezentanți ai Federației Comunităților Evreiești din România, ai Comisiei Wiesel și ai supraviețuitorilor Holocaustului. Monumentul a costat 17 milioane lei, bani plătiți de Ministerul Culturii. La ceremonie, al cărei amfitrion a fost actrița Maia Morgenstern, au vorbit marele rabin Menachen Hacohen, primul rabin Shlomo Sorin Rosen, precum și președintele Traian Băsescu.

Mesaj de la Ministerul de Externe

MAE aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului din România și din întreaga lume și își exprimă solidaritatea cu supraviețuitorii tragicelor evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu prilejul Zilei naționale a comemorării victimelor Holocaustului.

„MAE reiterează faptul că promovarea diversității, a respectului pentru egalitatea cetățenilor în raport cu ceilalți în ceea ce privește drepturile, libertățile fundamentale și obligațiile reprezintă principii esențiale pentru dezvoltarea unei societăți democratice. Înțelegerea și respectul sunt cu atât mai importante cu cât astăzi pot fi remarcate noi manifestări de antisemitism, apărute, din păcate, în numeroase state”, precizează duminică MAE într-un comunicat transmis AGERPRES.

În acest context, se precizează în comunicat, MAE își reafirmă hotărârea de a contribui, în continuare, prin mijloacele aflate la îndemâna diplomației, la întărirea instrumentelor legislative și instituționale apte să prevină și să sancționeze antisemitismul, precum și oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială și intoleranță.

„MAE subliniază eforturile semnificative pe care România le-a realizat în decursul ultimilor ani în ceea ce privește asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului și a antisemitismului și salută, de asemenea, progresele realizate în ultima perioadă în plan academic, precum și dezvoltarea a numeroase programe educaționale formale și non-formale în domeniul Holocaustului”, potrivit sursei citate.

Cunoașterea trecutului în mod responsabil de către noile generații înseamnă, în opinia MAE, inclusiv educarea societății în spiritul toleranței, compasiunii și justiției, al afirmării României ca o democrație europeană și un model regional în această privință.

„Acestea au fost și vor continua să fie angajamente care vor fi urmărite de o manieră consecventă de către autoritățile române. Educația, memoria și cercetarea Holocaustului sunt linii de acțiune susținute de Ministerul Afacerilor Externe în contextul deținerii președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA)”, subliniază MAE.

Conform sursei citate, anul 2016 este semnificativ pentru România din perspectiva omagierii victimelor Holocaustului din țara noastră. S-au împlinit 75 de ani de la pogromul legionar din București din ianuarie 1941, 75 de ani de la pogromul de la Iași din iunie 1941 și de la deportările în Transnistria din octombrie 1941.

Ceremonia oficială de comemorare a victimelor Holocaustului din România va avea loc pe data de 10 octombrie 2016, eveniment la care va participa și Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, alături de alți membri ai Guvernului României.

Dragnea: Aduc astăzi un omagiu pios memoriei victimelor Holocaustului

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a scris duminică, pe pagina sa de Facebook, că aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului, cu prilejul Zilei naționale a comemorării victimelor Holocaustului din România.

„Aduc astăzi un omagiu pios memoriei victimelor Holocaustului, a celor care au căzut pradă celei mai sălbatice ideologii politice din istorie, ideologia urii”, a afirmat liderul PSD în mesajul său.

Dragnea a adăugat că data de 9 octombrie este ziua în care ne aducem aminte că tragedia Holocaustului, „cea mai violentă manifestarea răului în istorie”, nu trebuie să se mai repete niciodată.

„Unul dintre cei mai lucizi filosofi politici ai secolului al XX-lea, Hannah Arendt, spunea: ‘Adevărul trist este că răul este comis mai ales de oameni care nu se pot decide să fie buni sau răi’. Este un avertisment moral transmis generațiilor viitoare de care trebuie să ținem cont. De aceea, alături de Institutul ‘Elie Wiesel’, am semnat recent un protocol prin care încercăm să recuperăm memoria lucidă, critică, asupra trecutului dureros și să ne asigurăm că niciodată societatea românească nu va mai permite prezența răului absolut în rândurile ei”, a menționat președintele PSD.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări