Ziua Holocaustului, comemorată pe 9 octombrie în România

România comemorează pe 9 octombrie Ziua Holocaustului în România, începând din 2004, când a fost instituită de guvern la la propunerea Comisiei internaționale pentru studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, și a Federației Comunităților Evreiești din România.
Filip Stan
09 oct. 2016, 12:40
Ziua Holocaustului, comemorată pe 9 octombrie în România

La data de 9 octombrie 1941, a început deportarea forțată a populației evreiești din Basarabia și Bucovina, în Transnistria, aminteşte Agerpres într-un documentar.

Din întreaga Bucovină au fost deportați în Transnistria 91.845 de evrei, peste 22.000 provenind numai din Bucovina de Sud. În ziua de 6 octombrie, în gările și la sinagogile din Rădăuți, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului au fost dezvelite plăci comemorative, iar rabinul Rafael Shaffer, prim-cantorul Iosif Adler, împreună cu Aurel Iovițu și alți membri ai F.C.E.R și C.E. București au ținut ceremonii religioase mozaice.

În 2009, la 8 octombrie, a fost inaugurat Memorialul Holocaustului din România, un ansamblu sculptural realizat de artistul Peter Jacobi, în prezența președintelui Traian Băsescu, dar și a numeroși reprezentanți ai comunității evreiești.

Pe o suprafață de 2.894 mp din domeniul public al Capitalei, au fost ridicate cinci construcții: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Țiganilor și Coloana. Inițiativa realizării monumentului a aparținut Ministerului Culturii și Cultelor, ca urmare a recomandărilor Comisiei internaționale pentru studierea Holocaustului în România și a consultărilor cu reprezentanți ai Federației Comunităților Evreiești din România, ai Comisiei Wiesel și ai supraviețuitorilor Holocaustului. Monumentul a costat 17 milioane lei, bani plătiți de Ministerul Culturii. La ceremonie, al cărei amfitrion a fost actrița Maia Morgenstern, au vorbit marele rabin Menachen Hacohen, primul rabin Shlomo Sorin Rosen, precum și președintele Traian Băsescu.

Mesaj de la Ministerul de Externe

MAE aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului din România și din întreaga lume și își exprimă solidaritatea cu supraviețuitorii tragicelor evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu prilejul Zilei naționale a comemorării victimelor Holocaustului.

„MAE reiterează faptul că promovarea diversității, a respectului pentru egalitatea cetățenilor în raport cu ceilalți în ceea ce privește drepturile, libertățile fundamentale și obligațiile reprezintă principii esențiale pentru dezvoltarea unei societăți democratice. Înțelegerea și respectul sunt cu atât mai importante cu cât astăzi pot fi remarcate noi manifestări de antisemitism, apărute, din păcate, în numeroase state”, precizează duminică MAE într-un comunicat transmis AGERPRES.

În acest context, se precizează în comunicat, MAE își reafirmă hotărârea de a contribui, în continuare, prin mijloacele aflate la îndemâna diplomației, la întărirea instrumentelor legislative și instituționale apte să prevină și să sancționeze antisemitismul, precum și oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială și intoleranță.

„MAE subliniază eforturile semnificative pe care România le-a realizat în decursul ultimilor ani în ceea ce privește asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului și a antisemitismului și salută, de asemenea, progresele realizate în ultima perioadă în plan academic, precum și dezvoltarea a numeroase programe educaționale formale și non-formale în domeniul Holocaustului”, potrivit sursei citate.

Cunoașterea trecutului în mod responsabil de către noile generații înseamnă, în opinia MAE, inclusiv educarea societății în spiritul toleranței, compasiunii și justiției, al afirmării României ca o democrație europeană și un model regional în această privință.

„Acestea au fost și vor continua să fie angajamente care vor fi urmărite de o manieră consecventă de către autoritățile române. Educația, memoria și cercetarea Holocaustului sunt linii de acțiune susținute de Ministerul Afacerilor Externe în contextul deținerii președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA)”, subliniază MAE.

Conform sursei citate, anul 2016 este semnificativ pentru România din perspectiva omagierii victimelor Holocaustului din țara noastră. S-au împlinit 75 de ani de la pogromul legionar din București din ianuarie 1941, 75 de ani de la pogromul de la Iași din iunie 1941 și de la deportările în Transnistria din octombrie 1941.

Ceremonia oficială de comemorare a victimelor Holocaustului din România va avea loc pe data de 10 octombrie 2016, eveniment la care va participa și Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, alături de alți membri ai Guvernului României.

Dragnea: Aduc astăzi un omagiu pios memoriei victimelor Holocaustului

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a scris duminică, pe pagina sa de Facebook, că aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului, cu prilejul Zilei naționale a comemorării victimelor Holocaustului din România.

„Aduc astăzi un omagiu pios memoriei victimelor Holocaustului, a celor care au căzut pradă celei mai sălbatice ideologii politice din istorie, ideologia urii”, a afirmat liderul PSD în mesajul său.

Dragnea a adăugat că data de 9 octombrie este ziua în care ne aducem aminte că tragedia Holocaustului, „cea mai violentă manifestarea răului în istorie”, nu trebuie să se mai repete niciodată.

„Unul dintre cei mai lucizi filosofi politici ai secolului al XX-lea, Hannah Arendt, spunea: ‘Adevărul trist este că răul este comis mai ales de oameni care nu se pot decide să fie buni sau răi’. Este un avertisment moral transmis generațiilor viitoare de care trebuie să ținem cont. De aceea, alături de Institutul ‘Elie Wiesel’, am semnat recent un protocol prin care încercăm să recuperăm memoria lucidă, critică, asupra trecutului dureros și să ne asigurăm că niciodată societatea românească nu va mai permite prezența răului absolut în rândurile ei”, a menționat președintele PSD.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african