Ziua Mondială fără telefon mobil- 6 februarie

Sâmbătă, 6 februarie, este Ziua Mondială fără telefon mobil, o iniţiativă a scriitorului francez Phil Marso, ajunsă la ediţia cu numărul 21. Acesta recunoaşte utilitatea dispozitivelor mobile de comunicare, însă atrage atenţia asupra pericolelor pe care folosirea excesivă o poate avea asupra tinerilor.

06 feb. 2021, 09:07
Ziua Mondială fără telefon mobil- 6 februarie
Ziua Mondială fără telefon mobil

Ziua Mondială fără telefon mobil. Cu prilejul fiecărei ediţii, fiecare dintre noi este încurajat să observe câte ore poate rezista fără să apeleze la una din funcţiile telefonului mobil.

Citeşte şi: Telefonul lui Klaus Iohannis. Ce mobil foloseşte preşedintele României

În 2021, Phil Marso propune o discuţie critică faţă de aplicaţiile pentru telefoanele mobile. Nu cumva am ajuns să depindem prea mult de acestea, până la punctul de a risca să nu mai putem duce la bun sfârşit treburi ce ţin de rutina zilnică?

În acest sens, Marso aminteşte ziua de 6 iulie 2012, atunci când în Franţa reţeaua de telefonie mobilă nu a funcţionat timp de 12 ore. Confuzia creată a fost pe punctul de a produce un haos generalizat în Paris. De exemplu, lipsa accesului la sistemele GPS şi la hărţile electronice a dus la perturbarea traficului şi la anularea sau amânarea mai multor programări şi evenimente.

Ziua Mondială fără telefon mobil

Utilitatea aplicaţiilor de mobil este, de asemenea, analizată. Cât de eficiente mai sunt unele dintre acestea, în condiţiile în care instalarea, încărcarea şi consultarea lor presupun un consum semnificativ de timp?

Phil Marso ne aminteşte că, până nu demult, era suficient să deţinem un aparat de radio pentru a asculta orice post doream. Acum, avem nevoie de aplicaţii dedicate pentru a accesa multe dintre aceste posturi.

Impactul avut de aplicaţii asupra bateriilor telefoanelor mobile determină un consum de energie electrică ridicat, care ar putea avea un impact ecologic considerabil în anii următori, având în vedere numărul imens al utilizatorilor. Este amintit un studiu din mai 2019 realizat de compania Greenspector, potrivit căruia aplicaţiile consumă zilnic aproximativ 77% din capacitatea bateriei.

Nu va fi evitată nici problema ridicată de păstrarea confidenţialităţii datelor utilizatorilor, în condiţiile în care unele aplicaţii pot accesa nepermis informaţii private, precum traseul zilnic al unor persoane sau diverse preferinţe personale.

Unul din patru copii şi tineri are o relaţie ”problematică” cu smartphone-ul

Un studiu din noiembrie 2019, realizat de cercetători de la King’s College London pe baza a 41 de cercetări publicate începând din 2011, a arătat că unul din patru copii şi tineri are o relaţie ”problematică” cu smartphone-ul, dispozitivul fiind folosit într-un mod similar cu o dependenţă comportamentală. Analiza a concluzionat că între 10% şi 30% dintre copii şi tineri folosesc telefoanele într-un mod disfuncţional, care poate duce la probleme de sănătate mintală cum ar fi anxietatea, stresul, somnul insuficient şi stări depresive.

Aproape 4,8 miliarde de persoane deţineau, în februarie 2020, la nivel global, un telefon mobil, cu peste un miliard mai multe decât în anul 2016, potrivit unui studiu întreprins de platforma Statista.com, lider în date despre afaceri.

Prima ediţie a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut loc la 6 februarie 2001, Phil Marso dorind să extindă, în acest fel, dezbaterea lansată în romanul său umoristic publicat cu doi ani înainte şi intitulat „Asasinul de portabile fără un mobil aparent” („Tueur de portable sans mobile apparent”), conform mobilou.net, citat de Agerpres.


loading...
Partenerii noștri