Ziua Profesorilor 2022, surpriză uriaşă de la Google. De când cresc salariile dascălilor

La nivel global, 5 octombrie este ziua profesorului sau, eventual, ziua educației. Americanii îi zic Teacher`s Day, dar indiferent ce nume îi dai, Google te ajută să nu uiți că azi este o zi specială pentru angajații din învățământ.
Filip Stan
05 oct. 2022, 11:59
Ziua Profesorilor 2022, surpriză uriaşă de la Google. De când cresc salariile dascălilor

Ziua profesorilor 2022. În fiecare an, data de 5 octombrie este dedicată educației, în această zi fiind sărbătorită Ziua Mondială a Educației. România nu face excepție de la regulă și acordă o atenție deosebită acestei zile, iar google a venit cu un doodle special.

Conform ordinului de ministru emis pe marginea acestui subiect, ”în ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzută de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil, nu se organizează cursuri”.

Ziua liberă pentru profesori și elevi e cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 22-30 octombrie). Practic, pe 21 octombrie, peste aproximativ două săptămâni, se încheie primul modul de învățare și urmează o primă vacanță.

Dacă întregul concept de module îți este străin, merită să ai în vedere că anul școlar care a început pe 5 septembrie este organizat în 5 module de învățare și are cinci vacanțe. Revenind însă la ziua profesorului, cel mai important aspect care trebuie reținut este că această zi este liberă pentru toți angajații din învățământul preuniversitar, dar și pentru elevii lor.

 

Salarii profesori. Ministrul Educaţiei anunţă salarii mai mari pentru dascăli: „Niciun absolvent de top nu va alege un salariu de 2500 de lei daca are optiuni de 9.000 de lei”

Fpostul ministru al Educaţiei le-a promis dascălilor că salariile acestora vor creşte, astfel încât să nu mai existe profesori în România plătiţi sub salariul mediul pe economie.

Salarii profesori. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei

Citeşte şi Burse pentru elevi în anul şcolar 2022 – 2023. Cîmpeanu: Un elev poate primi și 1.000 de lei pe lună

„Salariile sunt element principal de atractivitate. Este prima oara când o lege sectorială prevede creșterea salariului profesorilor, astfel încât în România sa nu mai existe niciun cadru didactic, indiferent de nivel, nici macar stagiarii, cu un salariu sub salariul mediu pe economie.

Iar salariul mediu pe economie este de 4.000 de lei, net, vorbim de salariul net. Toate celelalte salarii trebuie să crească proporțional. Dacă nu intelegem acest lucru, n-avem nici cea mai mica sansa de a atrage in cariera didactica cei mai buni absolventi ai universitatilor romanesti.

Este o altă ipocrizie. Niciun absolvent de top nu va alege un salariu de 2500 de lei daca are optiuni de 5-6-7-8 sau 9 mii de lei. Mai ales ca universitatile sunt in centre universitare unde sunt oferte.

Daca nu vom intelege acest lucru, toate schimbarile din legile educatiei, care sunt schimbari exceptionale, la nivel de structura, de mecanisme, fara resurse alocate și fara salarizarea cadrelor didactice, nu vom reusi nicidecum.

Iar generații precum este generația mea, dacă ratează șansa acestor legi, nu vor mai avea o altă șansă în educație”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus.

În prezent, profesorii debutanți primesc 100 lei în plus la salariu. Potrivit noilor prevededi care se preconizează în Educaţie, veniturile dascălilor vor cresc, în medie, cu 150 lei.

Proiectul introduce o nouă exceptie la Legea salarizarii 153/2017, excepție prin care în loc să fie acordată creșterea salarială potrivit grilei prevăzute, pentru anul 2022, este acordat un procent de 25% din diferența între salariul prevazut în grilă și cel din decembrie 2021.

Citeşte şi Proiect de lege: Elevii pot fi testați antidrog la școală, iar refuzul îi poate trimite după gratii

 

Ziua Profesorilor 2022. Nicolae Ciucă, mesaj către Ligia Deca, privind legile educaţiei: Sunt convins că veţi face ceea ce este necesar astfel încât până la finele lunii octombrie să avem pachetul de legi aprobat la Guvern şi în luna noiembrie să fie înaintat în Parlament

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, miercuri, în şedinţa de Guvern, un mesaj către Ligia Deca, privind legile educaţiei, el arătând că este convins că va face ceea ce este necesar astfel încât până la finele lunii octombrie să avem pachetul de legi aprobat la Guvern şi în luna noiembrie să fie înaintat în Parlament. Premierul a remarcat că, odată cu venirea Ligiei Deca în funcţia de ministru al Educaţiei, s-a produs şi o creştere a prezenţei feminine în Guvern.

”Doresc să urez bun venit doamnei Ligia Deca, ministrul educaţiei. Doresc de asemenea să îmi exprim bucuria că avem o creştere a prezenţei feminine în Guvern. Doamna ministru, aveţi o misiune pe cât de dificilă, pe atât de frumoasă. Sunt convins că veţi folosi toate cunoştinţele şi energia pentru a continua să faceţi ceea ce se cuvine, astfel încât să asigurăm şansa la educaţie tuturor copiilor şi tinerilor din ţara noastră şi de asemenea să ridicăm nivelul calităţii în sistemul de educaţie din România”, a spus premierul în deschiderea şedinţei Executivului.

Premierul a arătat că Ligia Deca a fost parte la proiectul ”România Educată” şi a participat de asemenea la dezbaterile publice dedicate pachetului legilor educaţiei.

”Sunt convins că împreună cu echipa de la minister veţi face ceea ce este necesar astfel încât până la finele lunii octombrie să avem pachetul de legi aprobat la Guvern şi în luna noiembrie să fie înaintat spre dezbatere şi aprobare în Parlament”, a mai arătat şeful Executivului.
Premierul a dat un mesaj şi cu ocazia Zilei Educaţiei. ”Astăzi este ziua internaţională a educaţiei, folosesc acest prilej pentru a le ura copiilor, tinerilor, profesorilor şi tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în sistemul de educaţie un sincer La mulţi ani şi succes în întreaga activitate pe care o desfăşoară şi rezultate mai bune care sunt aşteptate de către noi toţi”, a arătat Nicolae Ciucă.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Kate și William, imagini incendiare. Fanii, în stare de șoc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Răsturnare totală de situație: Va avea rolul...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Răsturnare de situație la alegeri! Ce se întâmplă cu buletinele de vot
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri