ZIUA PROFESORULUI 2019. Cum decontează dascălii cheltuielile cu naveta

Ziua profesorului. Decontarea cheltuielilor pentru naveta la si de la locul de munca a cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat este reglementata prin lege, iar autoritatile locale au obligatia sa cuprinda in bugetul local sume destinate decontarii.
Filip Stan
05 oct. 2019, 04:52
ZIUA PROFESORULUI 2019. Cum decontează dascălii cheltuielile cu naveta
ZIUA PROFESORULUI 2019 aduce în prim plan problemele sistemului de ducaţie din România. Este vorba despre zeci de mii de cadre didactice, din randul personalului didactic de predare si personalului didactic auxiliar, care fac zilnic naveta intre localitatea de resedinta si localitatea in care isi desfasoara activitatea, majoritatea din mediul rural.
 
Astfel, incepand cu anul 2015, autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a cuprinde in bugetul local sume destinate decontarii cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat, din unitatile de invatamant special si din centrele de resurse si asistenta educationala, care nu dispun de locuinta in localitatea unde este situata unitatea de invatamant la care au postul. 
 
Sumele destinate navetei cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar vor fi prevazute in bugetul local al autoritatii administratiei publice locale, in a carei raza administrativ-teritoriala este situata unitatea de invatamant preuniversitar de stat, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale si din veniturile proprii ale bugetelor locale.
 
Transportul cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar poate fi efectuat cu:
 
– autovehiculele destinate transportului de persoane detinute/asigurate de catre unitatile de invatamant in masura in care nu este afectat transportul elevilor;
– autovehiculele destinate transportului de persoane detinute/asigurate de catre autoritatile administratiei publice locale;
– mijloace de transport ale operatorilor de transport autorizati (transport in comun: microbuze, autobuze, tren, ambarcatiune);
– autoturismul/ambarcatiune proprietate personala sau detinut/a legal cu orice titlu.
Transportul se efectueaza gratuit, conform programului si pe rutele stabilite prin hotarare a consiliului local, precum si cu respectarea orarului/programului unitatii de invatamant.
 
Consiliul de administratie al unitatii de invatamant analizeaza cererile pentru asigurarea decontarii navetei cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar si fundamenteaza necesarul de resurse. Verifica legalitatea solicitarilor, aproba lunar cererile solicitantilor si fundamenteaza necesarul de finantare individual si pe total unitate de invatamant.
 
Decontarea abonamentelor/biletelor de transport emise de operatorii de transport, auto si naval pentru cadrele didactice si pentru personalul didactic auxiliar se asigura la valoarea acestora.
 
Decontarea abonamentelor emise de operatorii de transport feroviar se face la nivelul tarifului perceput de CFR, tren clasa a ll-a. Decontarea abonamentelor emise de operatorii de transport alternativ CFR, se face la valoarea acestora, dar nu mai mult decat tariful CFR, corespunzator trenului clasa a ll-a.
 
Beneficiarii decontarii cheltuielilor de naveta sunt cadrele didactice si personalul didactic auxiliar, care nu dispun de locuinta in localitatea unde acestia isi au postul.
 
Se deconteaza naveta cadrelor didactice si personalului didactic auxiliar doar atunci cand distanta ce trebuie parcursa zilnic depaseste limita teritoriala a localitatii in care se gaseste unitatea de invatamant preuniversitar de stat.
 
Distanta pentru care se deconteaza abonamentul/biletul si care este inscrisa pe documentul justificativ, este distanta dintre localitatea de domiciliu/resedinta a cadrului didactic si a personalului didactic auxiliar si localitatea in care se afla unitatea de invatamant.
Sunt interzise incheierea de contracte intre unitatea de invatamant si operatorul de transport si implicit efectuarea platii direct de catre unitatea de invatamant catre operatorul de transport in comun.
 
Decontarea navetei se poate face pentru autoturismul proprietate personala sau detinut legal cu orice titlu atunci cand:
 
a) pe ruta intre localitatea de domiciliu/resedinta si localitatea in care se afla situata unitatea de invatamant, nu exista servicii de transport efectuate de operatorii de transport in comun sau programul acestora difera semnificativ de orarul/programul unitatii de invatamant.
b) pe ruta intre localitatea de domiciliu/resedinta si localitatea in care se afla situata unitatea de invatamant, exista servicii de transport efectuate de operatorii de transport in comun, insa cadrul didactic, respectiv personalul didactic auxiliar opteaza pentru transportul cu autoturismul/ambarcatiunea proprietate personala sau detinut/a legal cu orice titlu.
 
Decontarea se face la valoarea unui abonament pentru ruta respectiva sau pentru distante similare.
 
Se interzice decontarea navetei cu autoturismul proprietate personala, pentru cadrele didactice si personalul didactic auxiliar atunci cand acestea au asigurate servicii de transport gratuit cu autovehiculele destinate transportului de persoane detinute/asigurate de catre autoritatile administratiei publice locale sau de catre unitatea de invatamant, iar orarul mijloacelor de transport nu difera cu mai mult de 2 ore de orarul/programul solicitantului.
 
Pentru a primi decontul, cadrele didactice trebuie sa prezinte lunar, pe langa cererea tipizata pentru decontare, urmatoarele documente justificative:
 
-abonamentele emise de operatorii de transport auto/feroviar/naval, utilizate in luna precedenta;
-bonurile de achizitie a carburantului, pentru transportul efectuat cu autoturismul/ambarcatiunea proprietate personala sau detinut/a legal cu orice titlu;
-biletele emise de operatorii de transport auto/feroviar/naval utilizate in luna precedenta.
 
Sunt acceptate la decont biletele emise zilnic de operatorii de transport numai in situatiile in care pe ruta respectiva nu se emit abonamente, atunci cand beneficiarul utilizeaza mai multe mijloace de transport in comun sau cand acesta are norma/postul in mai multe unitati de invatamant din localitati diferite.
 
Decontarea cheltuielilor pentru beneficiarii care fac naveta cu autoturismul proprietate personala se face la valoarea unui abonament pentru ruta respectiva sau pentru distante similare.
 
Actul normativ stabileste totodata ca decontarea navetei se realizeaza proportional cu perioada de activitate din cadrul unei luni calendaristice, pe baza pontajului lunar.
 
Ziua profesorului este sărbătorită în fiecare an la 5 octombrie, începând cu anul 1994.

A fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Pentru ca această zi să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial. De asemenea, a fost instituit Premiul Hamdan (2008) pentru a recompensa performanţele profesorilor. Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, care se împart între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor. Numele distincţiei vine de la susţinătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).

În anul 2016, când s-au împlinit 50 de ani de la adoptarea „Recomandării privind statutul profesorilor”, Ziua mondială a educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Adoptată de ONU în septembrie 2015, aceasta garantează o educaţie de calitate şi subliniază că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, ci şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învăţământul primar universal, şi încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

În anul 2017, când s-au împlinit 20 de ani de la „Recomandarea UNESCO privind statutul cadrelor didactice din învăţământul superior”, Ziua mondială a educaţiei a fost sărbătorită sub sloganul „Predarea în libertate, împuternicirea profesorilor”, reluând tema din 2015.

În ţara noastră Ziua mondială a educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”).

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România. Anunțul care pune țara pe jar: Foarte curând, va părăsi România
Playtech.ro
Ţara din Europa în care nu se plătesc taxe. E un adevărat paradis, mulţi români s-ar muta aici
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
Patru măsuri imbatabile de luptă cu evaziunea: „în primul rând, trebuie eliminate ingerințele politice. N-am auzit despre asta în CSAT”
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Val uriaș peste România. Crește TVA-ul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Mihai, un tânăr de 19 ani din Călărași, a fost găsit mort într-un pârâu. Familia crede că a fost ucis
Cancan.ro
Ținuta BIZARĂ purtată de Maria Dragomiroiu la priveghiul lui Ion Cernea. Toți au făcut ochii cât cepele!
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Cutremur în cazul Elena Udrea. Se prăbușește totul. Decizia cruntă a DNA
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ilie Bolojan, anunț privind pachetul de măsuri de reducere a deficitului! TVA crește la 21%, suprataxarea băncilor și a jocurilor de noroc, creșterea accizelor la tutun, alcool și combustibil: Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar LIVE VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua față a înșelăciunii: cum sunt măcelăriți micii antreprenori de AI-ul escrocilor