Ziua profesorului 2020. Google urează „La mulţi ani!” profesorilor cu un doodle special

Anual, pe 5 octombrie, în lume este celebrată Ziua educaţiei şi a celor care activează în acest domeniu. Organizaţia Naţiunilor Unite insistă ca dascălii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat. Google sărbătoreşte cu un doodle ziua profesorului 2020.

RomaniaTV.net
04 oct. 2020, 20:51
Ziua profesorului 2020. Google urează „La mulţi ani!” profesorilor cu un doodle special

Ziua Profesorului 2020. În mai multe țări, Ziua profesorului este destinată a fi ziua specială de apreciere a cadrelor didactice. În unele dintre ele ziua este sărbătorită la sfârșitul săptămânii, în timp ce în altele este celebrată într-o zi lucrătoare. Din anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Internațională a Profesorului să fie celebrată în fiecare an pe 5 octombrie, scrie wikipedia

Ziua profesorului marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Pentru ca această zi să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial. De asemenea, a fost instituit Premiul Hamdan (2008) pentru a recompensa performanţele profesorilor. Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, care se împart între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor. Numele distincţiei vine de la susţinătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).

În anul 2016, când s-au împlinit 50 de ani de la adoptarea „Recomandării privind statutul profesorilor”, Ziua mondială a educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Adoptată de ONU în septembrie 2015, aceasta garantează o educaţie de calitate şi subliniază că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, ci şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învăţământul primar universal, şi încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

În anul 2017, când s-au împlinit 20 de ani de la „Recomandarea UNESCO privind statutul cadrelor didactice din învăţământul superior”, Ziua mondială a educaţiei a fost sărbătorită sub sloganul „Predarea în libertate, împuternicirea profesorilor”, reluând tema din 2015.

În ţara noastră Ziua mondială a educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”).

Ziua profesorului subliniază importanța și rolulul jucat de dascăli în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o poartă în educarea generațiilor viitoare.

Ziua Mondială a Profesorilor sau Ziua Educației se desfășoară sub tema „Predarea în libertate înseamnă să poți oferi fiecărui elev educația pe care o merită„.

Cadrele didactice bine pregătite sunt cheia dezvoltării globale durabile, iar pregătirea lor și condițiile de muncă se numără printre prioritățile UNESCO.

În întreaga lume există un deficit de cadre didactice bine pregătite. Potrivit Institutului de Statistică al UNESCO (UIS), se așteaptă ca cererea de cadre didactice să crească la 25,8 milioane.

În România, într-un ordin de ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării, a fost prevăzut că miercuri, 5 octombrie, cursurile conform programului obişnuit vor fi suspendate.

Conform structurii anului şcolar, „unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare judeţene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei şcoli, zilele de  5 octombrie (Ziua Internaţională a Educaţiei), 5 iunie (Ziua Învăţătorului) şi 1 iunie (Ziua Copilului)”

Pe 5 octombrie este ziua profesorului

Organizaţia Naţiunilor Unite insistă ca dascălii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat, pentru a fi motivaţi, şi să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare, completată de resurse şi materiale educaţionale suficiente. Tocmai de aceea, este necesară valorizarea muncii profesorilor, apreciază ONU. Profesorii sunt indispensabili unui învăţământ echitabil şi de calitate.

Anual, la Paris, este decernat premiul care recompensează practicile şi performanţele în educaţie. Juriul alege trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.

5 octombrie ziua Mondială a Educației

Ziua de 5 octombrie, desemnată de UNESCO drept ”Ziua mondială a educației” pentru a marca semnarea ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor” (1966)

Ziua Profesorilor subliniază importanța și rolulul jucat de dascăli în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o poartă în educarea generațiilor viitoare.

Cadrele didactice bine pregătite sunt cheia dezvoltării globale durabile, iar pregătirea lor și condițiile de muncă se numără printre prioritățile UNESCO.

În întreaga lume există un deficit de cadre didactice bine pregătite. Potrivit Institutului de Statistică al UNESCO (UIS), se așteaptă ca cererea de cadre didactice să crească la 25,8 milioane.