Zona euro ar putea evita recesiunea

Zona euro ar putea evita recesiunea, ca urmare a revenirii surprinzătoare a sectorului serviciilor, care a compensat continuarea contracţiei în industria prelucrătoare în ianuarie, potrivit datelor prezentate marţi de compania Markit.

RomaniaTV.net
24 ian. 2012, 12:51
Zona euro ar putea evita recesiunea

Indicatorul Flash Eurozone Purchasing Managers’ Composite Index (PMI) calculat de Markit a urcat de la 48,3 puncte în decembrie la 50,4 puncte, maximul ultimelor patru luni, depăşind aşteptările Reuters.

 

„Indicele pare să fi atins un minim în octombrie şi am avut trei luni de îmbunătăţiri. Considerăm că o perioadă de trei luni semnalează o schimbare majoră şi începem să devenim mai încrezători. S-ar putea să nu fie recesiune în zona euro şi numai o scurtă perioadă de declin”, a declarat Chris Williamson, economist-şef la Markit.

 

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters săptămâna trecută, zona euro va înregistra o recesiune uşoară în prima jumătate din 2013, iar pe ansamblul anului va avea o contracţie de 0,3%.

 

O parte din creşterea recentă a fost susţinută, însă, de reducerea portofoliului de comenzi, în timp ce companiile au fost forţate să scadă preţurile pentru a doua lună consecutiv, chiar dacă s-au majorat costurile de producţie.

 

Un posibil semn de îngrijorare pentru liderii politici este că cele mai mari două economii ale zonei euro, Germania şi Franţa, au susţinut creşterea la nivelul uniunii monetare, în timp ce restul au rămas în zona de contracţie, notează analiştii Markit.

 

Indicele PMI pentru sectorul serviciilor a urcat de la 48,8 puncte în decembrie la 50,5 puncte şi a trecut, pentru prima dată din august, peste pragul de 50 de puncte care separă contracţia de creştere.

 

Pentru industria prelucrătoare, indicele PMI a s-a situat la 48,7 puncte, în urcare de la 46,9 puncte în decembrie.

 

Ambii indicatori au depăşit aşteptările analiştilor consultaţi de Reuters.