57 de migranţi intraţi ilegal în Grecia au fost reţinuţi la frontiera terestră cu Turcia

Cincizeci și șapte de migranți intrați ilegal în Grecia pe la frontiera terestră cu Turcia au fost reținuți în nordul țării sâmbătă, de când nu a fost consemnată însă nicio sosire pe insulele din Marea Egee, transmite AFP, citând poliția elenă.

15 mai 2016, 15:02
57 de migranţi intraţi ilegal în Grecia au fost reţinuţi la frontiera terestră cu Turcia

Cei 57 de migranți, dintre care 16 minori, au fost descoperiți înghesuiți în partea din spate a unui camion condus de un șofer grec de 49 de ani, care a fost și el reținut. 

Migranții — 53 de pakistanezi, trei indieni și un afgan — se îndreptau spre Atena când au fost depistați la un control rutier în apropiere de Salonic, după ce intraseră în Grecia traversând râul de frontieră Evros, a precizat Poliția. 

Migranții au declarat că le-au plătit traficanților câte 3.000 de euro. 

Poliția elenă a anunțat marți arestarea în aceeași regiune a unui grec și a 12 sirieni pe care acesta îi transporta spre Atena. 

Pe de altă parte, între sâmbătă și duminică dimineața pe insulele elene din Egeea nu a fost consemnată sosirea niciun migrant, conform poliței portuare. 

După închiderea rutei balcanice și acordul încheiat la 18 martie între Uniunea Europeană și Turcia, numărul de sosiri pe insulele grecești a scăzut în aprilie cu 90%, la numai 3.360, față de 26.971 în martie, conform Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM). 

Potrivit însă săptămânalului elen Real News, care citează un responsabil sindical al polițiștilor de frontieră, 1.000 de migranți au fost interceptați după ce au traversat râul Evros, față de 166 în aceeași perioadă din 2015. 

Autoritățile „opresc acum două sau trei camioane cu migranți pe săptămâni” și resping zilnic în Turcia în jur de zece grupuri care încearcă să traverseze, a declarat, pentru Real News, Valantis Gialamas.

Potrivit acestuia, călăuzele deschid cu regularitate „găuri” în gardul ridicat în 2012 pe segmentul de frontieră de circa 10 km nedelimitat de râul Evros.