ALEGERI GRECIA 2015, REZULTATE PARTIALE: Partidul Syriza a obţinut o „victorie istorică” UPDATE

ALEGERI GRECIA 2015. Secţiile de vot s-au închis duminică, la ora 19.00 în Grecia. Rezultatul alegerilor legislative de duminică din Grecia pare a indica "o victorie istorică" pentru Syriza și reprezintă "un mesaj pentru Europa", a declarat purtătorul de cuvânt al formațiuni stângii radicale, Panos Skourletis, relatează agențiile internaționale de presă.

25 ian. 2015, 18:07
ALEGERI GRECIA 2015, REZULTATE PARTIALE: Partidul Syriza a obţinut o „victorie istorică” UPDATE

ALEGERI GRECIA 2015 UPDATE 6.00: Partidul stângii radicale din Grecia, Syriza, a obținut duminică o victorie foarte clară asupra partidului conservator aflat la putere, rămânând în pragul majorității absolute, o situație care îl obligă să găsească sprijin pe viitor, comentează AFP.

UPDATE 0.20: Liderul partidului stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a declarat duminică seară că „poporul grec a scris istorie” și „lasă austeritatea în urma lui” după ce a oferit formațiunii sale victoria în alegerile parlamentare, transmite AFP.

„Este un semn important pentru Europa care se schimbă”, a adăugat Alexis Tsipras în fața miilor de persoane adunate în fața Universității din Atena. „Verdictul poporului grec înseamnă sfârșitul troicii”, structura de supervizare a economiei elene, condusă de UE, BCE și FMI, și care s-a angajat din 2010 să îi împrumute aproximativ 240 de miliarde de euro în schimbul unui sever program de austeritate.

În plus, el a anunțat că vrea „să negocieze” cu finanțatorii internaționali ai țării o „nouă soluție viabilă care să fie benefică pentru toți”.

„Noul guvern va fi pregătit să colaboreze și să negocieze pentru prima dată cu partenerii noștri o soluție justă, viabilă, durabilă, care să fie benefică pentru toți”, a declarat Alexis Tsipras. El a mai afirmat că nu va exista nicio „confruntare” și că Grecia „va decepționa toate Casandrele din interiorul și exteriorul țării” care mizează pe un eșec.

UPDATE 23.00: Premierul grec, Antonis Samaras, și-a recunoscut duminică seară înfrângerea în alegerile legislative, telefonând liderului formațiunii Syriza, Alexis Tsipras, pentru a-i adresa felicitări, a făcut cunoscut o sursă din cadrul biroului lui Tsipras, citată de AFP.

UPDATE 21.50: Syriza, partidul stângii radicale anti-austeritate, a devansat cu peste șase puncte procentuale partidul de dreapta, Noua Democrație, la alegerile legislative anticipate desfășurate duminică din Grecia, conform rezultatelor obținute după numărarea a 25,57% din voturi, transmite EFE și AFP.

Syriza, condusă de Alexis Tsipras, a obținut 35,38% din voturi, în timp ce conservatorii premierului Antonis Samaras au fost votați de 28,94% dintre cei prezenți la vot.

ALEGERI GRECIA 2015. Pare o victorie istorică” și este „un mesaj care nu îi vizează numai pe greci, ci întreaga Europă, și aduce o ușurare„, a declarat, la postul de televiziune Mega, purtătorul de cuvânt al formațiuni stângii radicale, Panos Skourletis, după apariția exit-poll-urilor. Victoria a fost salutată printr-o explozie de bucurie la sediul Syriza, în centrul Atenei.

Syriza, partidul stângii radicale anti-austeritate, a devansat cu peste opt puncte procentuale partidul de dreapta aflat la putere la alegerile legislative anticipate de duminică din Grecia, conform mai multor exit-poll-uri, scrie Agerpres.

Diferența ar fi de 8,5 până la 16,5 puncte procentuale, cu mult peste ultimele sondaje, la acest scrutin crucial pentru Grecia și pentru UE.

Citeşte şi ALEGERI GRECIA. Se decide viitorul ţării. Syriza are nevoie de 40% din voturi pentru majoritate

Partidul lui Alexis Tsipras, care vrea o renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, și renunțarea la măsurile de austeritate, ar fi obținut între 35,5% și 39,5% din voturi, în timp ce Noua Democrație, formațiunea premierului Antonis Samars, este creditată cu 23-27% din sufragii. Syriza ar urma să aibă astfel între 145 și 158 de locuri în Parlament, 151 reprezentând majoritatea absolută.

De asemenea, partidul de centru To Potami și formațiunea de extremă-dreapta Zori Aurii luptă umăr la umăr pentru poziția a treia, fiecare situându-se între 6,4 și 7% din sufragii.

Dacă datele de la exit-poll se vor confirma, Alexis Tsipras, în vârstă de 40 de ani, ar urma să devină cel mai tânăr premier al țării din ultimii 150 de ani și primul lider al unei mișcări populare care ajunge la putere într-o țară din UE de la începutul crizei datoriilor în 2010.

Citeşte şi Alexis Tsipras: Viitorul Europei NU este AUSTERITATEA