Ambasadorul rus: Unele declaraţii pe tema Lukoil au un limbaj deplasat

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Oleg Malginov, susţine că în ceea ce priveşte subiectul Lukoil au apărut declaraţii publice "nu de fiecare dată echilibrate" şi care au un limbaj departe de cel acceptat în comunicarea internaţională.

RomaniaTV.net
10 oct. 2014, 14:28
Ambasadorul rus: Unele declaraţii pe tema Lukoil au un limbaj deplasat

Ambasadorul rus la Bucureşti a declarat că unele declaraţii pe tema Lukoil au un limbaj departe de cel acceptat în comunicarea internaţională.

„În ultima perioadă, în legătură cu situaţia în jurul rafinăriei Petrotel-Lukoil şi al activităţii în România a companiei petroliere Lukoil în general au apărut destule declaraţii publice, din păcate, nu de fiecare dată echilibrate, al căror limbaj este departe de cel acceptat în cadrul comunicării internaţionale”, apreciază diplomatul rus, potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres.

Malginov a precizat că nu va comenta aceste declaraţii, invocând perioada „foarte importantă” prin care trece România.

„Las aceste declaraţii, care pot transmite semnale greşite atât mediului de afaceri, cât şi altor structuri, fără comentariu, pentru a nu adăuga emoţii în discursul politic public din România în această perioadă foarte importantă pentru ţară. Între timp, ca rezultat al eforturilor făcute în toate ultimele zile, rafinăria de la Ploieşti a început să-şi reia producţia”, conchide ambasadorul rus.

CITEŞTE ŞI Lukoil reporneşte instalaţiile la Rafinăria Petrotel

Traian Băsescu, replică dură la ameninţarea LUKOIL: E o abordare de tip putinian. Guvernul să preia rafinăria

Traian Băsescu a declarat, joi, că este inadmisibilă ameninţarea reprezentanţilor Lukoil privind închiderea rafinăriei Petrotel Ploieşti, cerând Guvernul să fie pregătit să preia rafinăria.

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat, joi, drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil şi a cerut Guvernului ca dacă mâine Lukoil nu reia producţia să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.

El a susţinut că atitudinea părţii române faţă de Lukoil trebuie să fie „pe înţelesul ruşilor”, avertizând că această companie trebuie să se hotărască: ori respectă legile statului român şi rămâne aici, ori, „dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo”.

În replică, premierul Victor Ponta a spus că declaraţiile făcute „la tulburare, la nervi, în stare precară” nu ajută cu nimic România şi a arătat că Ungaria este singura ţară din UE care a recurs la procedura naţionalizării.