Anarhiştii greci, suspectaţi că s-ar afla la originea coletului-capcană de la sediul FMI din Paris

Gruparea anarhistă Conspirația celulelor de foc "ar fi probabil la originea" trimiterii coletului-capcană care a explodat joi la sediul FMI din Paris, soldată cu un rănit, a indicat pentru AFP o sursă din poliția elenă.

16 mart. 2017, 19:20
Anarhiştii greci, suspectaţi că s-ar afla la originea coletului-capcană de la sediul FMI din Paris

Conform acestei surse, ministrul adjunct grec al Protecției Civile, Nikos Toskas, a fost informat de autoritățile franceze că respectivul colet-capcană trimis FMI a fost expediat din Atena, la fel ca și cel trimis miercuri Ministerului de Finanțe german.

Gruparea anarhistă elenă Conspirația celulelor de foc a revendicat joi trimiterea unui pachet ce conținea ”un amestec exploziv” și care a fost descoperit cu o zi înainte la Ministerul de Finanțe german, relata anterior AFP.Poliția greacă examinează autenticitatea acestei revendicări.

 Gruparea a afirmat că a trimis coletul capcană la Ministerul de Finanțe german în cadrul planului ”Nemesis” (Justiție, în limba greacă), ce vizează ”sistemul de putere”.

Potrivit media germane, pachetul era adresat cu precădere ministrului de finanțe german, Wolfgang Schaeuble, considerat în Grecia drept unul dintre principalii responsabili ai politicilor de austeritate aplicate din 2010 Greciei supraîndatorate, care au determinat intrarea țării în recesiune.

Conspirația, rezultată din ”terorismul anarhist”, potrivit poliției elene, a revendicat în 2010 o serie de trimiteri de colete capcană, îndeosebi la Cancelaria germană, care au pus Europa în alertă.

Explozia unui colet-capcană produsă joi dimineața la sediul FMI din Paris este un „atentat” care arată că „suntem vizați în continuare”, a declarat joi președintele francez Francois Hollande în timpul unei vizite la Toulon (sud-estul Franței), transmite AFP.

Explozia s-a soldat cu rănirea unei persoane care acum se zbate „între viață și moarte”, a adăugat șeful statului. O asistentă a fost rănită la mâini și la față în momentul deschiderii plicului, au precizat surse polițienești. Parchetul antiterorist francez a lansat o anchetă în acest caz.