ANI cere Parchetului cercetarea penală a unui fost şef de birou de la Spitalul de Urgenţă Târgu-Mureş

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş în vederea cercetării lui Lucian Gălăţean, fost şef al Biroului analiză financiară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

26 feb. 2014, 10:17
ANI cere Parchetului cercetarea penală a unui fost şef de birou de la Spitalul de Urgenţă Târgu-Mureş

Potrivit unui comunicat al ANI, Lucian Gălăţean a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât a participat, în calitate de membru sau preşedinte al Comisiei de licitaţie, deţinând concomitent funcţia de şef birou în cadrul Biroului Analiză Financiară şi cea de şef Serviciu în cadrul Serviciului Achiziţii – Aprovizionare, la licitaţiile organizate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, în urma cărora spitalul a încheiat o serie de acorduri cadru şi contracte subsecvente cu o societate comercială la care mama acestuia deţinea calitatea de asociat unic cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 100% din capitalul social, precum şi calitatea de administrator, informează Agerpres.

Valoarea totală a contractelor încheiate a fost 377.026 lei (aproximativ 88.886 euro), din care 72.972 lei reprezintă TVA.

ANI consideră că Lucian Gălăţean nu a respectat dispoziţiile art. 79, alin. (1), lit.c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice”, coroborate cu dispoziţiile art. 69, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 34/2006, potrivit cărora „Nu au dreptul să fie implicaţi în procesul de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor următoarele persoane: soţ/soţie, rudă sau afin, până la gradul al patrulea inclusiv, cu persoane care fac parte din consiliul de administraţie/organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanţi/candidaţi”.

În perioada 1 aprilie 2011 – 18 noiembrie 2011, Lucian Gălăţean a deţinut următoarele funcţii în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş: şef al Biroului Analiză Financiară (1 aprilie 2011 – 24 iulie 2013); membru al Comisiei de evaluare pentru atribuirea contractului de achiziţie publică „Truse de diagnosticare” prin procedura cerere de oferte (numit la data de 16 iunie 2011); preşedinte al Comisiei de evaluare pentru atribuire a contractului de achiziţie publică „Truse administrare” prin procedura cerere de oferte (numit la data de 18 iulie 2011); şef serviciu în cadrul Serviciului Achiziţii – Aprovizionare (în perioada 25 iulie 2013 – 3 octombrie 2011). La data de 18 noiembrie 2011, Lucian Gălăţean şi-a încetat activitatea în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş.

ANI susţine că, având în vedere faptul că Lucian Gălăţean a participat la licitaţiile organizate de spital, în calitate de membru sau preşedinte al Comisiei de licitaţie, în condiţiile în care societatea câştigătoare era deţinută de mama sa, au rezultat şi indicii privind săvârşirea de către acesta a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din noul Cod penal al României, potrivit căruia conflictul de interese reprezintă „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său”.