Apelurile la 112 vor putea fi localizate cu o eroare de maximum 50 m. PROIECT al Ministerului Comunicaţiilor

Apelurile la 112 efectuate de pe telefoane de tip smartphone cu sisteme de operare Android şi Appel vor putea fi localizate mult mai precis. Potrivit unui proiect de OUG pus recent în dezbatere publică de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), Centrele de preluare a apelurilor de urgenţă 112 vor primi prin SMS de la telefonul apelantului un SMS care conține informații privind localizarea respectivului terminal telefonic. Condiţia este ca apelantul să folosească un telefon cu sistem de operare Android sau Appel echipate cu funcţionalitatea AML/ELS.

09 aug. 2019, 07:57
Apelurile la 112 vor putea fi localizate cu o eroare de maximum 50 m. PROIECT al Ministerului Comunicaţiilor

Potrivit proiectului de OUG pus recent în dezbatere publică de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), „atunci când este iniţiat un apel de urgenţă, telefoanele mobile echipate cu funcţionalitatea AML/ELS trimit un mesaj de tip SMS către Centrele de preluare a apelurilor de urgenţă 112 ce conţin informaţii privind localizarea utilizatorului de telefonie mobilă, având o acurateţe de 5 – 50 metri”. 

Mesajele se vor trimite automat către numărul unic 114, fără ca deținătorul telefonului să fie nevoit să facă ceva, iar costurile legate de transmiterea acestor mesaje vor fi suportate de către operatorii de telefonie mobilă, nu de către proprietarul telefonului.

VEZI AICI PROIECTUL de OUG pentru modificarea OUG 34/2008 şi Nota de fundamentare

În prezent, pe lângă numărul unic de urgență 112, în țara noastră funcționează și numărul de urgenţă 113, care poate fi utilizat de către persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire, acestea putând transmite mesaje text (SMS) serviciilor de urgență.