ASF vrea să introducă în pachetul de acţiuni pentru stabilizarea pieţei RCA conceptul „client cu risc ridicat”

Conceptul "client cu risc ridicat", introducerea prețului de referință și monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile reprezintă câteva dintre punctele pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar urma să le introducă în pachetul de acțiuni pentru stabilizarea pieței RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor.
Iulian Tudor
13 mart. 2017, 16:15
ASF vrea să introducă în pachetul de acţiuni pentru stabilizarea pieţei RCA conceptul

Potrivit unui comunicat de presă al Autorității, în cazul conceptului „client cu risc ridicat”, analiza prevederilor legislative de pe alte piețe mature, precum Austria sau Belgia, indică abordări cum ar fi posibilitatea apelării la o asociație a asigurătorilor, în situația în care tariful de primă depășește un anumit prag.

„În urma determinării de către această asociație a unui tarif aferent riscului ridicat, contractul de asigurare este repartizat pe baza unor criterii, care pot să țină cont de cota de piață, către o societate de asigurare membră a asociației. În România, acest proces ar putea fi gestionat de către BAAR”, notează ASF.

RCA ieftin, prelungit cu încă şase luni. Liberalizarea tarifelor se amână

Pachetul de acțiuni pentru stabilizarea pieței RCA elaborat de ASF și care ar urma să intre în vigoare după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor mai cuprinde: pilonul legislativ, inclusiv participarea la aprobarea Legii RCA în Parlament, și elaborarea legislației de nivelul 2 de competența Autorității; introducerea prețului de referință, potrivit legii, și monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile; implementarea de măsuri specifice de protecție a consumatorilor.

În ceea ce privește stabilirea tarifelor de referință, ASF va contracta servicii actuariale de specialitate din partea unei terțe părți independente pentru întărirea credibilității rezultatelor obținute. Pentru acest demers, Autoritatea a anunțat că va lucra cu Banca Mondială, entitate care va oferi asistență tehnică în vederea consolidării unei piețe de asigurări RCA orientată pe tarife de referință.

Un alt punct important se referă la editarea de ghiduri și acțiuni de informare publică.

Aceste măsuri se înscriu într-un cadru mai amplu al proiectului privind stabilizarea pieței RCA, ale cărui direcții generale de acțiune sunt: asigurarea unei evoluții predictibile și stabile a pieței asigurărilor, după încheierea perioadei de plafonare a tarifelor, prin analizarea și completarea legislației existente; evitarea derapajelor și asigurarea îndeplinirii obligațiilor legale prin monitorizarea tarifelor maximale de primă practicate în piață; transparentizarea utilizării principiilor actuariale prin publicarea unui raport complet privind stabilirea tarifelor de referință la nivel de piață; protejarea consumatorilor prin intermediul unor activități diversificate de educație financiară.

Numărul dosarelor de daună pe RCA avizate de societăţile de asigurare, în creştere cu 16%

Conform ASF, proiectul urmărește atât implementarea unor măsuri imediate, necesare procesului de tranziție către un sistem bazat pe tarife de referință, cât și alte demersuri de stabilizare și dezvoltare a pieței pentru următoarele 12 luni.

Piața asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanșată de transportatori din cauza creșterii exponențiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanțe de Guvern care prevede plafonarea prețurilor RCA pe o perioadă de șase luni. Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te ajută să dormi mai bine: „Se face foarte simplu”
Capital.ro
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că este INTERZIS
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Regula obligatorie pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Detaliul este absolut esențial
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni ar fi înfăptuit după moarte
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'