Augustin Zegrean, şeful CCR: Oamenii ar trebui să fie mult mai PRUDENŢI când îşi oferă DATELE PERSONALE

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat miercuri că datele personale trebuie oferite cu mai multă prudență.

28 ian. 2015, 12:59
Augustin Zegrean, şeful CCR: Oamenii ar trebui să fie mult mai PRUDENŢI când îşi oferă DATELE PERSONALE

„Oamenii ar trebui să fie mult mai prudenți când își oferă datele personale, pentru că nu este o glumă, se cunosc cazuri de oameni condamnați prin alte țări, un domn de la Constanța a fost condamnat în America, fără ca el să fi fost vreodată în America, pentru fapte comise în America, cineva i-a furat identitatea, deci nu este o glumă”, a arătat președintele CCR, Augustin Zegrean, potrivit Agerpres, la Simpozionul „Ziua Europeană a Protecției Datelor”.

El consideră că tema referitoare la datele cu caracter personal va genera o dezbatere în societate.

„Este un subiect important, lumea va vorbi mult despre asta de aici încolo, eu am mai spus-o, vor regreta că s-a dezvoltat așa de mult comunicarea aceasta on-line, într-o lume globalizată este foarte important să se aibă grijă de datele fiecăruia”, a mai spus Zegrean.

CITEŞTE ŞI George Maior, directorul SRI, şi-a dat demisia. Klaus Iohannis a acceptat-o

La rândul său, vicepreședintele Senatului Cristian Dumitrescu a arătat că această cameră a Parlamentului are atribuții în ceea ce privește ANSPDCP.

„Ar trebui să consolidăm acea parte a atribuțiilor noastre cu privire la dezbaterea, atentă, serioasă, cu timpi afectați în mod corespunzător, a rapoartelor acestei instituții, numai așa va crește și calitatea activității noastre și ne vom exercita și această poziție, care este extrem de importantă într-un astfel de context”, a declarat Cristian Dumitrescu.

El a spus că subiectul protecției datelor cu caracter personal este unul foarte important, care ar trebui să preocupe mai mult societatea, deoarece acest subiect îi privește în mod direct pe cetățeni.

„Prioritățile unui astfel de cadru legislativ sunt crearea unui set unic de reguli privind protecția datelor, valabil în toată Europa, care va înlocui cerințele administrative inutile pentru companii, aducând economii în afaceri de aproximativ trei miliarde de euro. Sunt anumite mecanisme care implică pentru mediul de afaceri extraordinar de multe cheltuieli. De asemenea, reducerea birocrației prin introducerea unui ghișeu unic pentru afaceri care să intre în contact cu autoritățile de reglementare este un alt obiectiv pentru cele 27 de țări din UE”, a mai spus vicepreședintele Senatului.