Austria se desolidarizează de scandalul expulzării diplomaţilor ruşi din diferite ţări

Austria nu va expulza diplomaţi ruşi în cadrul scandalului Skripal, spre deosebire de alte 14 ţări din Uniunea Europeană, a anunţat luni guvernul austriac, precizând că doreşte să menţină în calitate de ţară neutră o posibilitate de dialog cu Kremlinul, relatează AFP.

26 mart. 2018, 18:21
Austria se desolidarizează de scandalul expulzării diplomaţilor ruşi din diferite ţări

”Noi susţinem decizia de a-l rechema pe ambasadorul UE de la Moscova, dar nu adoptăm măsuri la nivel naţional. Dorim să menţinem deschise canalele de comunicare cu Rusia”, au indicat într-un comunicat comun cancelarul austriac Sebastian Kurz şi ministrul afacerilor externe, Karin Kneissl. Ei au adăugat că ”Austria este o ţară neutră şi se consideră o punte între Est şi Vest”.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a indicat luni că 14 ţări membre ale UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Marea Britanie ca urmare a otrăvirii în această ţară a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Canada se solidarizează cu Marea Britanie şi expulzează PATRU diplomaţi ruşi

‘De o manieră concertată, 14 ţări din UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi’, a declarat Tusk la Varna (Bulgaria), unde participă la summitul UE-Turcia. ‘Măsuri suplimentare, care să includă noi expulzări, nu sunt excluse în următoarele zile şi săptămâni’, a adăugat Tusk.

Ţările europene au precizat în comunicate oficiale numărul diplomaţilor expulzaţi. Astfel, Germania, Franţa şi Polonia au declarat persona non-grata patru diplomaţi ruşi, Lituania – trei, iar Italia şi Danemarca – doi. Ministerul Afacerilor Externe român a notificat ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, potrivit Mediafax

La acţiunea concertată a UE şi SUA s-a raliat şi Ucraina, care a anunţat luni că expulzează 13 diplomaţi ruşi.