Barack Obama la Berlin: Nu ne putem izola şi ascunde după un zid

Fostul președinte american Barack Obama a declarat joi, în cadrul unui eveniment la Berlin, că națiunile prospere "nu se pot ascunde după un zid" pentru a se apăra de tulburările și sărăcia care afectează alte țări, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
26 mai 2017, 07:27
Barack Obama la Berlin: Nu ne putem izola şi ascunde după un zid

Într-un discurs în cadrul unui panel de dezbatere despre democrație alături de cancelarul german Angela Merkel și în fața a 70.000 de persoane, într-un loc în care s-a aflat odată Zidul Berlinului, Obama a vorbit despre chestiuni internaționale și americane, însă fără a-l menționa nici măcar o dată pe succesorul său Donald Trump.

Într-o aparentă referire la promisiunea lui Trump de a construi un zid la granița cu Mexicul pentru a bloca venirea imigranților ilegali și traficul de droguri, Obama a spus că lumea se micșorează din cauza descentralizării și tehnologiei. Nu mai este posibil să te izolezi de problemele din afară, a declarat el.

„Dacă sunt tulburări în aceste țări, dacă există o guvernare proastă, dacă există război sau sărăcie, în această nouă lume în care trăim nu ne putem izola. Nu ne putem ascunde după un zid”, a afirmat fostul președinte american.

În acest prim discurs al său în Europa de când nu mai este la Casa Albă, Obama a spus că pacea și prosperitatea nu trebuie considerate ireversibile.

„Lumea este la o răscruce”, a spus Obama, în fața Porții Brandenburg.

Prăpastia tot mai mare a inegalității în cadrul statelor, dar și între state este o îngrijorare majoră, a declarat el. În același timp, „lumea nu a fost niciodată mai prosperă, mai bogată și mai educată”, a adăugat Obama. 

„Dacă putem susține acest progres, atunci sunt optimist în legătură cu viitorul nostru. Rolul meu este acum să ajut să trecem la nivelul următor”, a mai afirmat el.

Într-un alt discurs susținut ulterior în orașul Baden-Baden, din sud-vestul Germaniei, unde a acceptat un premiu media, Obama a spus că este îngrijorat despre cum progresele tehnologice „au făcut, în mod ironic, ca oamenii să se retragă mai ușor în propriile lor bule”.

„Găsim pe internet oameni care sunt de acord cu ideile noastre, indiferent cât de nebunești ar fi acestea. Democrațiile nu funcționează dacă nu acționăm pe bază de rațiune, fapte și logică — și nu doar pe pasiuni. Va trebui să găsim mijloace să contracarăm propaganda și să îi ascultăm pe cei cu care nu suntem de acord”, a declarat el.

Obama a spus că a petrecut ultimele patru luni „încercând să recuperez cu somnul” și să stea mai mult timp cu familia.

„Sunt foarte mândru de activitatea mea ca președinte”, a mai afirmat el în aplauzele audienței, adăugând că este mulțumit în mod special de reforma asigurărilor de sănătate, pe care Trump încearcă să o anuleze.