Băsescu: Reactualizarea listei de rezervişti e o fază de reacţie ca stat NATO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe desfăşurată la Palatul Cotroceni, că reactualizarea listei de rezervişti a fost o acţiune derulată potrivit legii, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
04 mai 2014, 15:23
Băsescu: Reactualizarea listei de rezervişti e o fază de reacţie ca stat NATO

De asemenea, această acţiune a fost şi o fază de reacţie a unui stat membru NATO şi a adăugat că Armata României este una dintre cele mai instruite armate din regiune.

‘Analiza s-a făcut încă din CSAT-ul trecut. Nu este un lucru excepţional, se face prin lege la fiecare patru ani, era al patrulea an. În plus au fost şi nişte faze de reacţie ale NATO. Nu numai România a făcut acest lucru, ci toate statele membre NATO’, a declarat preşedintele, întrebat despre situaţia privind reactualizarea listei de rezervişti.
Băsescu a afirmat că ‘sunt destul de mulţi rezervişti în Spania şi în Italia’, întrebat care este concluzia acţiunii de reactualizare a listelor de rezervişti.

Întrebat dacă aceştia ar putea fi rechemaţi în ţară, şeful statului a spus: ‘Nu ne punem problema rechemării. Deocamdată avem evaluări. V-am spus că nu există un pericol ca un stat membru NATO să fie atacat’.

Rugat să dea un răspuns la comentariile presei ruse potrivit cărora România ar rezista 30 de minute în cazul unui război, Băsescu a spus că este vorba despre propagandă.

‘Tot ce şi-ar dori Rusia ar fi să cădem în capcana acestei propagande. Deci nu voi răspunde Rusiei la acest element de propagandă. Au declanşat un război propagandistic, nu-l luăm în seamă’, a declarat şeful statului.

Întrebat despre o propunere avansată de ministrul Apărării, Mircea Duşa, ca tinerii până-n 35 de ani să efectueze stagiul militar, Băsescu a spus că legea în vigoare nu prevede în acest sens.

‘Nu poate o hotărâre în acest sens, atât timp cât este o lege care a făcut ca România să aibă Armată de profesionişti. Deci, nu poate hotărâ ministrul Duşa aşa ceva. Vă pot spune că Armata României este una din cele mai bine instruite armate din regiune, având în vedere că de 11 ani participă la operaţiuni militare în Irak, care s-au terminat, şi în Afganistan. Deci trupa în România este foarte bine instruită. Şi este mult mai eficientă decât o armată neprofesionistă care-şi înrolează pentru câteva luni, pentru nouă luni sau pentru 13-14 luni, tinerii de 18 ani. Armata României este o armată care 11 ani s-a călit în teatrele de operaţii reale. Deci este o armată foarte bine instruită, din acest punct de vedere puteţi sta liniştiţi’, a mai declarat Traian Băsescu.