Brazilia, interesată de apărarea antiaeriană rusă

Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, a declarat omologului său rus, Vladimir Putin, că ţara sa este interesată de achiziţionarea de material de apărare antiaeriană şi de o cooperare în materie de energie nucleară.

15 iul. 2014, 05:47
Brazilia, interesată de apărarea antiaeriană rusă

Dilma Rousseff şi Vladimir Putin au semnat luni, în Brazilia, o serie de acorduri între care unul de cooperare militară, înainte de summit-ul ţărilor emergente din BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), care începe marţi la Fortaleza (în nord-estul Braziliei), potrivit Agerpres.

„Subliniem importanţa cooperării în materie de apărare şi în utilizarea paşnică a energiei nucleare. De aceea, am cerut reprezentanţilor noştri să accelereze negocierile pentru achiziţionarea de către Brazilia de material rusesc de apărare antiaeriană”, a declarat Dilma Rousseff.

Potrivit acordului, forţele armate ale celor două ţări vor participa la un exerciţiu comun de utilizare a sistemului Pantsir-S1, în august 2014, în vederea achiziţionării de către Brazilia a acestui tip de armament în cel mai scurt timp posibil.

„Ţările noastre sunt printre cele mai mari din lume şi nu pot fi liniştite, în plin secol al XXI-lea, dacă depind de ceva. Fapte recente au probat că este esenţial să ne căutăm noi înşine autonomia ştiinţifică şi tehnologică”, a subliniat preşedinta braziliană.

Brazilia doreşte, de asemenea, să atragă mai multe investiţii ruseşti în domeniile energiei şi infrastructurilor, cu scopul de a dubla schimburile comerciale între cele două ţări.

Unul dintre acordurile comerciale semnate luni urmăreşte în special să ridice schimburile comerciale între cele două ţări la 10 miliarde de dolari faţă de 5,6 miliarde atinse în 2013.

„Aceasta va servi la dezvoltarea iniţiativelor care pot creşte investiţiile directe de ambele părţi. I-am prezentat preşedintelui Putin multiplele oportunităţi care se deschid în energie şi infrastructuri, sectoare în care întreprinderile ruse îşi vor putea spori prezenţa în Brazilia, în special în concesiunile petroliere, porturi şi căi ferate”, a explicat Dilma Rousseff după reuniunea cu Putin.

„Ne-am concentrat atenţia în special asupra legăturilor economice. Brazilia este cel mai important partener al Rusiei în America Latină. Schimburile noastre comerciale au crescut, aproape că s-au dublat în ultimii ani”, a declarat preşedintele Putin.

„Mai multe întreprinderi ruseşti sunt deja prezente pe piaţa braziliană, în special pentru producerea energiei”, a adăugat el, subliniind că cele două ţări intenţionează să construiască împreună echipamente pentru centrale electrice, terminale feroviare, avioane şi autocare.