Ce trebuie să faci pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare. Vezi cum trebuie să-ţi păstrezi alimentele

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate. Oamenii trebuie să fie foarte atenţi atunci când cumpără carne, spre exemplu. După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C.

26 mart. 2016, 09:20
Ce trebuie să faci pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare. Vezi cum trebuie să-ţi păstrezi alimentele

Peste 100 de persoane din Bacău au ajuns, la începutul lunii martie, la spital după ce au mâncat la pomană. Imediat, au început să se simtă rău. La praznic ar fi fost în jur de 280 de săteni.

De asemenea, luna aceasta, 40 de copii de la Şcoala numărul 16 „I.L. Caragiale” din Piteşti au ajuns la spital cu simptome specifice toxiinfecţiei alimentare, după ce au mâncat la cantina de la afterschool.

Şi în Galaţi au fost semnalate mai multe cazuri de toxiinfecţii alimentare. 37 de elevi de la Școala Generală ,,Iulia Hașdeu” din municipiul Galați au fost internați, acum două săptămâni, cu toxiinfecție alimentară la Spitalul de Copii Sf. Ioan și Spitalul de Boli Infecțioase, ambele din Galați.

Citeşte şi: Opt elevi din Dragoslavele au ajuns la spital din cauza unor probleme digestive

Aveţi mare grijă ce mâncaţi, de unde cumpăraţi şi cum păstraţi apoi alimentele în frigider.

Oamenilor le este recomandat să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii autorizate sanitar veterinar pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar-veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă.

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C.

Păstrarea alimentelor de origine animală este indicat să fie efectuată la temperaturile menţionate anterior, în ambalajele de provenienţă, pe care să fie aplicată eticheta din care să rezulte data de valabilitate, originea şi condiţiile de păstrare, respectiv temperatura recomandată de producător.

Vezi: Noi REGULI în supermarket-uri. Ce ar putea să conţină NOUA ETICHETĂ pentru carne

Este recomandat spălarea locurilor unde sunt consumate alimentele, precum şi a furculiţelor, cuţitelor, lingurilor, farfuriilor, platourilor, a tuturor suprafeţelor care vin în contact cu alimentele (mese, blaturi etc).

Este foarte importanta îndepărtarea, pe cât posibil, a tuturor insectelor indezirabile (muşte, furnici, gândaci etc.), care pot contamina biologic alimentele.

Autoritatea Naţională Sanitară veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă ca manipularea alimentelor să se facă numai după spălarea mâinilor, cu apă şi săpun, urmată de ştergerea acestora cu prosoape curate, preferabil confecţionate din hârtie de unică folosinţă.

Mare atenţie! Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate.

Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.

Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.

Îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.

Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le consuma.

Evitaţi consumul unor alimente de origine animală care prezintă modificări vizibile de alterare respectiv miros sau gust necaracteristic sau alte modificări de consistenţă, culoare sau aspect, precum şi a alimentelor al căror termen de valabilitate este depăşit.

Apa utilizată pentru efectuarea operaţiunilor de spălare trebuie să fie apă potabilă, pentru a preveni contaminarea alimentelor sau a suprafeţelor şi echipamentelor necesare cu bacterii ce pot provoca îmbolnăvirea consumatorilor.

Consumatorii pot sesiza autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit Call Center-ul ANSVSA: 0800 826 787.