Cele mai eficiente soluţii naturiste contra bolilor de ficat

Ficatul este un organ vital, fiind responsabil de numeroase funcții metabolice și regulatoare. Este centrala energetică a organismului, produce bila necesară digestiei, asigură echilibrul glicemic, sintetizează proteine și are rol în detoxificare.

18 apr. 2017, 09:37
Cele mai eficiente soluţii naturiste contra bolilor de ficat

Bolile de ficat se manifestă discret, iar jumătate din cei care au probleme nu prezintă nici un simptom. Buna funcționare a ficatului se analizează pe baza testelor de sânge. 

Din cauza alimentației nesănătoase, mediului toxic în care trăim, dar și diverselor tulburări interne, funcția hepatică poate avea de suferit. Câteva rețete naturiste care îți vin în ajutor pentru a preveni afecțiunile ficatului sau pentru a-l ajuta să se vindece. 

Sucul de spanac și morcov 

Cei care suferă de steatoză hepatică sau de ciroză pot consuma o băutură naturală, preparată dintr-o jumătate de pahar de suc de spanac și jumătate de suc de morcov. Se consumă în fiecare zi, de preferință dimineața, cu înghițituri mici. Se ține această cură minimum două luni. 

Sfecla roșie 

Este bogată în substanțe care îmbunătățesc funcția hepatică. Se poate consuma atât în stare crudă, adăugată în diverse salate, sau se bea sucul proaspăt stors, diluat cu puțină apă. Siropul de sfeclă roșie ajută la eliminarea calculilor biliari și se prepară fierbând 5-6 sfecle într-un litru de apă, la foc mic, până ce se îngroașă lichidul. Se strecoară și se bea din el de 2 ori de zi, timp de 2 luni. 

Ceaiul de anghinare 

Anghinarea menține un nivel scăzut al colesterolului în sânge și elimină toxinele din organism. Conține acid folic, antioxidanți și proteine care previn bolile hepatice. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă la 500 ml de apă clocotită. Se strecoară și se beau 2-3 căni de ceai pe zi, înaintea meselor principale. Cura se ține 3 săptămâni. 

Rostopasca 

Are un efect tonic si regenerator, descongestionează ficatul, stimulează secreția biliară și favorizează eliminarea bilei, având rol hepatoprotector. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă la 250 ml de apă fierbinte. Se beau două căni de ceai pe zi, infuzia putând fi îndulcită cu puțină miere. Atenție însă, nu se administrează peste această cantitate, deoarece lichidul poate provoca iritații, dureri de pancreas, icter sau alte complicații. 

Ceai de sunătoare 

Sunătoarea are proprietăți calmante, antiinflamatoare, accelerează refacerea celulelor hepatice și ajută la detoxifierea organismului. Ceaiul din această plantă este de ajutor în tratamentul hepatitei, alături de alte remedii. Se pregătește o infuzie dintr-o linguriță de sunătoare uscată la 200 de ml de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi, timp de 3 săptămâni. 

Ceaiul verde 

Acesta contine antioxidanți numiți catechine și substanțe care îmbunătățesc funcțiile ficatului și ajută la detoxificarea lui. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de frunze uscate la 250 ml de apă clocotită. Se beau 2 cești pe zi, de preferat în prima parte a zilei, deoarece lichidul poate afecta somnul, datorită proprietăților energizante. Persoanele care suferă de anemie, afecțiuni cardiovasculare, ulcere sau femeile însărcinate trebuie să limiteze consumul de ceai verde și să consulte un specialist înainte de a incepe o cură cu aceasta. 

Citește și: Cel mai bun suc pentru detoxifierea ficatului