Dacian Cioloş, despre situaţia din Republica Moldova: „Aşteptăm un guvern instalat care să promoveze reformele”

Premierul Dacian Cioloș a afirmat miercuri că România așteaptă cât mai rapid instalarea în Republica Moldova a unui guvern care să promoveze reformele și să lupte contra corupției.

20 ian. 2016, 21:57
Dacian Cioloş, despre situaţia din Republica Moldova: „Aşteptăm un guvern instalat care să promoveze reformele”

”Așteptăm cât mai repede un guvern instalat cu un program de guvernare care, sperăm noi, să includă reformele care sunt așteptate de cetățenii Republicii Moldova — de luptă împotriva corupției, de eficientizarea statului, proiecte care să relanseze economia. România este gata să ajute Republica Moldova și din punct de vedere diplomatic, și din punct de vedere economic, dar așteptăm să avem guvernul, să vedem programul de guvernare și să putem începe discuțiile concret”, a spus Dacian Cioloș, într-o conferință de presă la Ambasada României de la Paris, scrie Agerpres.

Premierul și-a exprimat speranța ca ”lucrurile să se înscrie pe făgașul normal cât mai repede”. ”Eu pot să transmit din partea Guvernului român că România este alături de Republica Moldova”, a adăugat Cioloș.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, programul de activitate al guvernului și lista cabinetului de miniștri în frunte cu premierul Pavel Filip, informează Radio Chișinău, Agora.md și Unimedia.

Miercuri seară, mii de persoane protestează în fața clădirii Parlamentului de la Chișinău, în urma învestirii guvernului condus de Pavel Filip, informează radio Chișinău, Timpul.md și Agora.md. Potrivit ultimelor informații, protestatarii au spart ușa din spate a clădirii Parlamentului, au intrat în clădire, unde au ocupat un hol, au început să distrugă mobilierul și să-i scoată pe polițiștii baricadați acolo. De asemenea, potrivit Radio Chișinău, protestatarii au început să îi atace pe polițiști cu gaze lacrimogene.

Uniunea Europeană și SUA au făcut apel la calm și dialog în depășirea situației tensionate de la Chișinău.

Citeşte şi Cioloş: România are intenţia să sprijine financiar Republica Moldova pe măsura ce se fac reforme la Chişinău

„Statele Unite îi îndeamnă pe protestatari și forțele de menținere a ordinii din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. De asemenea, îndemnăm autoritățile să se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze îngrijorările lor într-un mod deschis și transparent’, se spune în comunicatul citat de Agora.md.

Și delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a îndemnat părțile la calm și dialog. „Încurajăm părțile să înceapă un dialog și să găsească împreună o cale pentru a face ca Republica Moldova să progreseze. Federica Mogherini este în contact cu delegația UE și urmărește cu atenție situația de la Chișinău’, informează comunicatul delegației.