Criza din Ucraina: Autoproclamata Republică Lugansk face apel la recunoaşterea independenţei sale

Autoproclamata 'Republică Populară' Lugansk a făcut miercuri apel către 15 state şi şi entităţi din cadrul Federaţiei Ruse să fie recunoscută ca stat independent, în contextul în care trupele ucrainene desfăşoară o operaţiune specială în sud-estul Ucrainei împotriva separatiştilor proruşi înarmaţi, relatează Ria Novosti, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 iun. 2014, 07:37
Criza din Ucraina: Autoproclamata Republică Lugansk face apel la recunoaşterea independenţei sale

‘Apelul a fost adresat unor ţări şi entităţi ca Rusia, Abhazia, Belarus, Osetia de Sud, Inguşetia, Cecenia, Kazahstan, Transnistria, Armenia, Siria, Serbia, Venezuela, China, Cuba, Nicaragua’, a specificat un reprezentant al serviciului de presă al ‘republicii’ Lugansk.

Apelul adresat în numele Sovietului Suprem (parlamentul) din Lugansk îndeamnă la ‘adoptarea unei decizii privind recunoaşterea Republicii Populare Lugansk ca stat suveran şi independent’.

Între timp, armata ucraineană a continuat tirurile la Slaviansk, bastion al separatiştilor din regiunea vecină Doneţk, unde corespondentul CNN, Diana Magnay, a putut să vadă că apa curentă şi electricitatea sunt întrerupte în oraş, după cum transmite RT, citată de Ria Novosti.

Într-un reportaj difuzat din teren, jurnalista americană a spus că distrugerile din Slaviansk relevă tiruri dezordonate lansate de trupele guvernamentale. Obuze au căzut peste şcoli, imobile de locuit, iar principalele artere către Slaviansk sunt distruse. Cei mai mulţi dintre locuitori au părăsit Slavianskul, dar reportera CNN a intervievat mai multe femei care au rămas în oraş.

O localnică Galina Sergheeva a declarat că’mâinile preşedintelui ucrainean’ sunt pătate de sânge, fără să precizeze dacă se referă la preşedintele interimar Oleksandr Turcinov sau la noul preşedinte Petro Poroşenko, învestit sâmbătă în funcţie.

‘Atât de mulţi oameni au murit şi nimeni nu vorbeşte despre asta’, şi-a exprimat ea indignarea, în materialul corespondentei CNN, care a fost citat masiv de media ruse, întrucât mijloacele de informare în masă occidentale au fost acuzate în repetate rânduri de Moscova că reflectă doar poziţia oficialilor de la Kiev şi nu abordează deloc drama civililor din teatrul de operaţiuni.