Doliu în lumea artistică. A murit un mare muzician, cu o influenţă „incomensurabilă” asupra generaţiei sale

Dirijorul și pianistul ungar Zoltan Kocsis a decedat, duminică, la vârsta de 64 de ani.

RomaniaTV.net
07 nov. 2016, 06:52
Doliu în lumea artistică. A murit un mare muzician, cu o influenţă „incomensurabilă” asupra generaţiei sale

Zoltan Kocsis a murit după o îndelungă suferință. Acesta avea probleme cu inima, iar în ultimii ani a trecut prin mai multe intervenții chirurgicale. Din cauza stării sale precare de sănătate, a fost nevoit să își anuleze toate proiectele din luna octombrie, după cum arată sursa citată.

Kocsis, director muzical la Filarmonica Națională din Ungaria din 1997, a fost o lumină călăuzitoare pentru scena muzicală din Ungaria.

A fost un reputat pianist, binecunoscut în special pentru interpretările lucrărilor de pian ale compatriotului său Bela Bartok.

Dirijorul Ivan Fischer de la Budapest Festival Orchestra l-a numit pe Kocsis, într-un mesaj publicat pe Facebook drept un ”geniu muzical rar”.

”Influența sa asupra întregii sale generații este incomensurabilă”, a scris Fischer, care s-a declarat ”profund șocat și întristat de veste”.

Fischer și Kocsis au fondat împreună Budapest Festival Orchestra, în 1983, notează DPA.

Kocsis a fost catapultat în lumina reflectoarelor după ce a câștigat concursul Radio Beethoven din Ungaria, în 1970. Ulterior, a câștigat premiul Liszt în 1973 și premiul Kossuth în 1978 și în 2005. De asemenea, a primit distincția Corvin în 2012.

Kocsis s-a născut în Budapesta și a început studiile muzicale la vârsta de cinci ani. A studiat pianul și compoziția muzicală la Conservatorul Bela Bartok și a fost admis la Academia de Muzică Franz Liszt la vârsta de 16 ani.

A cântat cu numeroase orchestre de renume la nivel mondial precum Filarmonica din Berlin, Orchestra Simfonică Chicago, Orchestra Simfonică San Francisco, Filarmonica din New York, Staatskapelle din Dresda, Filarmonica din Londra și Filarmonica din Viena.

În 1976, muzicianul și regizorul Bruno Monsaingeon a realizat un film despre Kocsis și colegul său, Dezso Ranki.

Kocsis a fost cunoscut și pentru operele sale de binefacere, în special pentru activitatea susținută în beneficiul International Children’s Safety Service.

Unul dintre cei patru copii ai lui Kocsis este pianistul Krisztian Kocsis. Cea de-a doua soție a lui Kocsis, Erika Toth, este și ea pianistă.