Dormim din ce în ce mai puţin. Experţii dau semnalul de alarmă. Cât dorm pe noapte liderii lumii

Preocuparea cotidiană de a munci mai mult și, implicit, de a reduce orele de somn provoacă îngrijorare la nivel mondial. În anii '40, oamenii dormeau în medie doar puțin peste opt ore pe noapte, iar acum, în epoca modernă, dormim în jur de 6,7, 6,8 ore pe noapte”, spune Matt Walker, profesor de neuroștiințe și psihologie la Universitatea Berkeley din California.
Filip Stan
15 iul. 2017, 09:45
Dormim din ce în ce mai puţin. Experţii dau semnalul de alarmă. Cât dorm pe noapte liderii lumii

„Este o reducere consistentă, de 20%, a timpului dedicat odihnei în doar 70 de ani”, spune profesorul. În prezent, somnul adulților este afectat de mai multe lucruri. Cofeina din mai multe produse poate ține o persoană trează pentru mai mult timp. De asemenea, alcoolul consumat fragmentează somnul adânc și suprimă perioada de odihnă. Și deși omul modern dispune de mijloace îmbunătățite a condițiilor de somn, cum sunt saltelele sau mediul ambiental, odihna are de suferit.

Surprinzător, somnul poate fi afectat de încălzirea centrală sau de aerul condiționat. Și asta pentru că folosirea la ore nepotrivite a acestora dă organismul peste cap. Atunci când soarele răsare iar afară e cald, în casă facem răcoare, lucru care spune organismului că e timpul de somn. Iar când soarele apune și temperatura de afară scade, în loc să dormim, încălzim locuința la o temperatură la care omul ar trebui să fie activ, desigur, în funcție de anotimp. Totul, contrar ritmului de odihnă inspirat de natură care ne spune de fapt când să fim activi și când să dormim, potrivit digi24.ro.

În plus, există tehnologia din jurul nostru. Nu doar lumina artificială ne afectează, ci și dispozitivele cu tehnologie LED care emit un tip de lumină albastră puternică. Din nefericire, aceasta împiedică organismul să producă melatonina pe timp de noapte, un hormon care ajută la instalarea somnului.

Citeşte şi Beneficii neştiute ale trezitului de dimineaţă

De asemenea, gadgeturile aflate la dispoziția noastră amână instalarea somnului. Multă lume folosește smartphone-ul sau laptop-ul după miezul nopții pentru a comunica pe rețele de socializare, scurtând astfel perioada de odihnă. Iar la toate acestea se adaugă grijile vieții moderne, cum ar fi situația economică și socială a individului sau preocuparea de a fi remarcat la serviciu care vine, desigur, cu mai mult timp petrecut la job. Mai mulți lideri mondiali, ca Donald Trump, Barack Obama, Margaret Thatcher au declarat că au ajuns în această poziție pentru că au dormit doar cinci ore pe noapte.

Citeşte şi Poziţia în care dormi te poate predispune la anumite afecţiuni

Există însă și modele de succes, situate la polul opus. De exemplu, George W. Bush declara că merge la culcare în jurul orei 21:00 și doarme nouă ore în fiecare noapte, informează digi24.ro.

În urma unui studiu la care au participat în jur de 10.000 de persoane, s-a constatat că numărul celor care pot rezista o perioadă lungă de timp odihnindu-se șase ore pe noapte, sau mai puțin, este zero. Cercetătorii au concluzionat că un somn mai scurt de șapte ore dăunează vizibil sănătății.

Același studiu arată că majoritatea bolilor care ucid omul modern, cum ar fi Alzheimerul, cancerul, obezitatea, diabetul, anxietatea, depresia (care duce la sinucidere) au legătură directă cu reducerea drastică a orelor de somn.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Fizicieni ruși arestați pentru trădare în contextul cercetării armelor hipersonice
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?