ALEGERI LEGISLATIVE în Egipt. Se anunţă alegerea unui Parlament „fracturat”

Egiptenii votează marți și miercuri în al doilea tur al alegerilor legislative organizate în jumătate din cele 27 de provincii ale țării, transmit AFP și DPA, care au constatat o prezență extrem de scăzută în secțiile de vot din centrul capitalei Cairo la primele ore de la deschiderea acestora.

27 oct. 2015, 12:25
ALEGERI LEGISLATIVE în Egipt. Se anunţă alegerea unui Parlament „fracturat”

Alegerile legislative din această toamnă marchează etapa finală a tranziției anunțate de președintele Abdel Fattah al-Sissi în 2013, după demiterea predecesorului său, Mohamed Morsi.

Potrivit analiștilor, este probabil ca parlamentul care va rezulta să fie unul fracturat, dar loial președintelui al-Sissi.

În primul tur, desfășurat în zilele de 18 și 19 octombrie, la urne s-au prezentat doar 26,5% dintre cei înscriși pe liste. În cealaltă jumătate dintre provincii se va vota tot în două tururi, în zilele de 22 și 23 noiembrie, apoi pe 1 și 2 decembrie, potrivit Agerpres.

Această apatie contrastează cu legislativele din 2011, primele alegeri libere și democratice din Egipt, organizate la doar câteva luni de la revolta populară care l-a alungat de la putere pe președintele Hosni Mubarak, și care au suscitat un mare entuziasm, cu o participare de 62% în primul tur.

Parlamentul ales în 2011 era dominat de Frăția Musulmană, principala forță de opoziție sub regimul Mubarak, dar a fost dizolvat după câteva luni printr-o decizie a Curții Supreme.

Președintele Mohamed Morsi, provenit din rândurile Frăției Musulmane și ales în iunie 2012, a fost demis și arestat pe 3 iulie 2013, din ordinul generalului Abdel Fattah al-Sissi, pe atunci șeful armatei. În mai 2014, al-Sissi a fost ales președintele țării, după ce a eliminat toată opoziția de pe scena politică.