EVALUARE NAŢIONALĂ 2015: Subiectele la LIMBA ROMÂNĂ primite la SIMULARE

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015: Luni, elevii de clasa a VIII-a au început simulările Evaluării Naţionale 2015. Prima proba a fost cea la Limba şi literatura română, iar marţi este programată proba la Matematică. La Limba Română, elevii au primit trei subiecte şi a avut la dispoziţie două ore ca să le rezolve.

23 feb. 2015, 11:03
EVALUARE NAŢIONALĂ 2015: Subiectele la LIMBA ROMÂNĂ primite la SIMULARE

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Primul subiect de la simularea la Limba Română a fost o doină populară, „Foaie verde de fir mohor”, iar elevii au avut scris câte un antonim pentru „uşor”, „seară” şi „să umblu”, potrivit alba24.ro.

De asemenea, tot la partea A, au trebuit să explice rolul unei cratime, să transcrie o comparaţie şi un epitet din textul la prima vedere. La partea B, elevii au avut de redactat o compunere între 150-250 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa la specia doinei populare „Foaie verde de fir mohor”.

La subiectul doi elevii au primit un articol din ziarul Adevărul, „Cum se mai păstrează printre vilele din comuna bistriţeană Maieru unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Sânziene”, semnat de Bianca Sara.

Elevii au avut de formulat câte un enunţ în care să precizeze, din text, data la care se merge la cules de sânziene şi persoanele care împletesc coroniţele, precum şi de scris numele autoarei şi titlul articolului. Totodată, li s-a cerut să menţioneze ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa „Seara, tinerii satului, acum îmbrăcaţi în blugi şi trening şi nu în straie populare cum se întâmpla acum 50 de ani se adună pe uliţe unde fac focuri”, respectiv „seara”, „satului”, „populare”, „fac”.

De asemenea, elevilor li s-a cerut să precizeze funcţia sintactică a cuvintelor „preferinţele” şi „fiecăreia”. O altă cerinţă viza transcrierea propoziţiei principale şi a celei subordonate din fraza: „Baza coroniţelor este din flori de sânziene, aceasta fiind completată cu păpădii, trandafiri şi alte plante care transformă coroniţele într-o pată de culoare”. În plus, elevii au avut de construit o frază alcătuită din două propoziţii în care să existe o propoziţie subordonată subiectivă, având ca termen regent un adverb predicativ.

Subiectul trei a constat în redactarea unei scurte naraţiuni în care se relateze o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei zile de vară în maxim 150 de cuvinte.

Calendarul pentru simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a din anul școlar 2014-2015:

  • 23 februarie 2015 Simulare – Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 24 februarie 2015 Simulare – Matematică – probă scrisă
  • 25 februarie 2015 Simulare – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 6 martie 2015 Afişarea rezultatelor

Vezi AICI lista conţinuturi Evaluare Naţională clasa a VIII-a

Regulile din sala de examen

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Potrivit metodologiei de organizare, elevii care participă la simulare nu pot intra în sălile de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, însemnări sau rezumate care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu ghiozdane sau poşete. De asemenea, elevii nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile sau căşti audio.

Rezultatele obţinute la simularea Evaluării Naţionale vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.

Simulările au un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naționale, respectiv a unui examen de bacalaureat național și optimizarea rezultatelor obținute de către elevii din învățământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.

Rezultatele simulării din 2014

Anul trecut, în jur de 49% dintre elevii de clasa VIII-a prezenţi la simularea Evaluării Naţionale au obţinut medii peste 5, respectiv 67% la sută la Limba română şi 30% la Matematică. Din totalul celor peste 187.800 de elevi înscrişi, 177.900 (95%) au participat şi la proba de Limba română şi la cea de Matematică. Dintre aceştia, peste 86.800 (49%) au obţinut medii peste cinci.

Calendarul examenului de Evaluare Naţională 2015:

  • 13 iunie 2015                   Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 15-17 iunie 2015              Inscrierea la Evaluarea Nationala
  • 22 iunie 2015                   Limba si literatura romana – proba scrisa
  • 23 iunie 2015                   Limba si literatura materna – proba scrisa
  • 24 iunie 2015                   Matematica – proba scrisa
  • 26 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)
  • 26 iunie 2015                   Depunerea contestatiilor (orele 16 – 20)
  • 27 – 29 iunie 2015            Rezolvarea contestatiilor
  • 30 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Citeşte şi: EVALUARE NAŢIONALĂ 2015: Modele de subiecte la LIMBA ROMÂNĂ şi MATEMATICĂ