Festivalul reggae din Spania îşi cere scuze unui cântăreţ evreu pentru că îi anulase concertul

Festivalul de reggae Rototom Sunsplash din Spania și-a cerut în mod public scuze miercuri și a revenit asupra deciziei de a anula concertul americanului de origine evreiască Matisyahu din cauza unei campanii duse de un grup de presiune pro-palestinian, anunță AFP și ziarul ABC, menționând că interpretul a fost invitat să susțină un concert la 22 august, așa cum fusese prevăzut inițial.

19 aug. 2015, 19:41
Festivalul reggae din Spania îşi cere scuze unui cântăreţ evreu pentru că îi anulase concertul

Organizatorii festivalului Rototom Sunsplash care are loc în Benicassim au anulat, la sfârșitul săptămânii trecute, concertul lui Matisyahu după ce acesta nu s-a pronunțat asupra dreptului poporului palestinian de a avea un stat propriu și asupra folosirii violenței.

Retragerea invitației a provocat un val de proteste, inclusiv din partea Ambasadei Israelului, și a fost condamnată marți de guvernul spaniol.

Acum, conducerea festivalului își cere ‘în mod public scuze față de Matisyahu’ pentru anularea concertului lui. Într-un comunicat, Rototom Sunsplash își recunoaște ‘greșeala, rod al boicotului și al campaniei de presiuni, amenințări și constrângeri exercitate de BDS (Boycott Desinvestment Sanctions, pro-palestinian) (…), care a împiedicat gestionarea situației cu luciditate’.

Totodată, Rototom Sunsplash subliniază că ‘respinge antisemitismul și orice tip de discriminare religioasă’ și respectă comunitatea evreiască, potrivit aceluiași comunicat.