GABRIEL OPREA: Ideea ordonanţei a aparţinut Guvernului şi lui Ponta. Iohannis NU mi-a cerut aşa ceva

Vicepremierul Gabriel Oprea a reacţionat, vineri, după anunţul lui Victor Ponta privind amânarea creşterii salariilor demnitarilor, spunând că ideea ordonanţei a aparţinut Guvernului şi lui Victor Ponta, iar preşedintele Klaus Iohannis nu i-a cerut aşa ceva. 

RomaniaTV.net
10 iul. 2015, 07:27

Gabriel Oprea a precizat că ştia faptul că premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord „în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizațiile demnitarilor”.

Ideea a aparținut Guvernului și lui Victor Ponta. Știu că premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizațiile demnitarilor, în contextul discuțiilor despre creșterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor, ținând seama de principiul atragerii competenței și lupta împotriva corupției. Din cei 71 de demnitari care erau vizați de proiectul de ordonanță, au rămas la final 48.

VICTOR PONTA: NU am fost de acord cu ordonanţa pentru demnitari. Miercuri adoptăm alta

Miniștrii Muncii, Finanțelor și Justiției au susținut această ordonanță, iar poziția lor se regăsește în stenogramele ședinței de guvern. Miercuri dimineața, când a venit la guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanța, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că șeful statului își va arăta susținerea față de adoptarea actului normativ.

Președintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut așa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanței.

Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de față cu ceilalți miniștri să trecem ordonanța, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de președinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susținere – iar în acest caz ordonanța nu-și producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanțe, este dreptul său și decizia sa ca prim-ministru. Așa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”, a spus Gabriel Oprea, pentru DCNews.

Întrebat dacă îl mai susţine pe Victor Ponta la guvernare, Oprea a răspuns: „Îl susțin, ca și până acum, pe Victor Ponta, președinte al PSD și prim-ministru al României.”

Victor Ponta BLOCHEAZĂ mărirea salariilor demnitarilor. Planul premierului şi mesajul către Iohannis şi Oprea

Premierul Victor Ponta a anunţat joi seară că amână aplicarea ordonanţei de urgenţă prin care salariile demnitarilor urmau să se majoreze de la 1 august.