În România sunt 300 de locuri pentru terapie intensivă neonatală, jumătate din cât e nevoie

Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște va avea, începând de joi, un ventilator de suport respirator în valoare de 23.500 de euro, în urma donației făcute de Organizația Salvați Copiii România, în cadrul programului de reducere a mortalității infantile.
Roxana Gagiu
28 oct. 2017, 13:13
În România sunt 300 de locuri pentru terapie intensivă neonatală, jumătate din cât e nevoie

România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând așadar 50% din capacitatea de a îngriji nou-născuții prematuri. În total, există 22 de unități medicale de nivel 3, dintre care 9 în București.

La Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște s-au născut, în 2016, 2.074 de copii, dintre care 236 prematuri, iar 287 având nevoie de îngrijiri în terapie intensivă. Cu toate că maternitatea este de grad doi, niciun nou-născut cu patologii grave nu a fost transferat către o altă unitate spitalicească superioară, pentru că nu au existat locuri disponibile, ceea ce pune problema transformării acestei maternități într-una de grad trei. În prezent, maternitatea a solicitat ridicarea în grad, dar Ministerul Sănătății nu a luat, încă, nicio măsură.

Dr. Roxana Aldea, șefa secției de nou-născuți de la Maternitatea Târgoviște, a explicat importanța aparaturii medicale performante.

„În maternitatea Târgoviște necesită suport respirator aproximativ 60 de copii pe an. Ventilatoarele existente sunt adeseori insuficiente sau clachează din cauza vechimii (cel mai vechi este din anul 2004, cel mai nou, din 2013). Achiziția unui aparat nou și performant a devenit impetuos necesară, în condițiile în care această maternitate de grad doi desfășoară de ani buni activitate de maternitate de grad trei și se află în prezent în proces de evaluare în vederea creșterii gradului. Mulțumim Organizației Salvați Copiii pentru acest cadou, util atât copiilor, cât și echipei medicale”.

Maternitatea din Târgoviște este singura maternitate de grad doi care deservește județul Dâmbovița și singura maternitate din județ care are medici pentru toate cele trei specialități: obstetrică, neonatologie și terapie intensivă.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

„În România, nou-născuții încă mor, pentru că maternitățile sunt precar dotate cu aparatură medicală vitală. La maternitatea din Târgoviște, o echipă fantastică de medici a fost nevoită să salveze și să îngrijească nou-născuți ale căror probleme ar fi necesitat transferul la o unitate spitalicească superioară, mai bine dotată. Medicii au făcut minuni, dar nici ei nu pot salva o viață cu mâinile goale. Soluția optimă este ridicarea maternității la grad trei și dotarea cu tot ceea ce este necesar. Dotarea maternităților cu aparatură medicală, care să îi ajute pe medici să îi țină în viață și să îi îngrijească pe acești copii mai vulnerabili, este o prioritate care ar trebui asumată de orice guvernare responsabilă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Ventilatorul de suport respirator donat maternității târgoviștene este parte a amplului program pe care Organizația Salvați Copiii România îl derulează în beneficiul maternităților, din anul 2012. Numai în 2017, Salvați Copiii a dotat 38 de maternități din 32 de localități, cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 de euro. În cei șase ani de când organizația a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuți prematur, prin dotarea maternităților, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală indispensabilă.

„Este crucial să ajungem în toate maternitățile care au nevoie de aparatură medicală, pentru a-i putea îngriji pe copiii vulnerabili. Nou-născuții nu pot vorbi pentru ei înșiși, dar au o extraordinară forță de a lupta. Au nevoie de sprijin, la fel ca medicii, pentru a putea câștiga toate bătăliile pentru viață”, a declarat Anca Serea, susținător Salvați Copiii.

Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici
. Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2017.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Ce conține gluten și cum știi dacă ai intoleranță la el. Se găsește în aceste alimente cumpărate masiv de români
Capital.ro
Lege pentru TOATE FEMEILE din România. Sumele pe care le pot primi DIRECT de la stat
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Produsule Lidl iubite de milioane de români intră la promoție!
Adevarul
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Monica Bârlădeanu, test pentru Valeriu Gheorghiță. Răspunsul doctorului
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de la o unitate NATO! Anchetatorii au făcut descoperiri surprinzătoare
Capital.ro
Rămâi FĂRĂ PERMISUL de conducere. Șoferii au interzis să facă asta pe trecerea de pietoni
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Parintele Calistrat Chifan recomanda rugaciune si calm în situatii dificile: ‘Totul e in mana lui Dumnezeu!’
MediaFlux
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'