Infracţionalitatea a ajuns la cea mai mică valoare din ultimii 7 ani

Infracționalitatea și-a menținut trendul descrescător în primele 6 luni din 2016, în această perioadă fiind înregistrată cea mai mică valoare din ultimii 7 ani, se arată într-un comunicat al MAI.

13 iul. 2016, 11:54
Infracţionalitatea a ajuns la cea mai mică valoare din ultimii 7 ani

„Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a condus astăzi o ședință de evaluare privind rezultatele obținute de structurile MAI în domeniul asigurării ordinii și siguranței publice, principala concluzie fiind aceea că obiectivul de creștere a siguranței cetățeanului și întărirea sentimentului de siguranță publică pentru prima jumătate a anului 2016 a fost îndeplinit”, se spune în comunicatul citat de Agerpres.

Conform sursei citate, au fost analizate acțiunile desfășurate pentru îmbunătățirea parametrilor asociați serviciului public concentrat pe siguranța cetățenilor și nevoile comunității, care au constituit prioritățile strategice ale MAI asumate prin Programul de Guvernare, Strategia Națională de Apărare, Strategia Națională de Ordine Publică și celelalte strategii sectoriale.

MAI precizează că, în primele 6 luni ale anului 2016, infracționalitatea și-a menținut trendul descrescător, în această perioadă fiind înregistrată cea mai mică valoare din ultimii 7 ani.

„La nivel național au fost sesizate cu 5,2% mai puține infracțiuni față de anul 2015, fiind înregistrate scăderi semnificative, de peste 10% în cazul faptelor penale îndreptate împotriva patrimoniului (în special furturile) și de 9,3% în cazul infracțiunilor stradale”, se precizează în comunicat.

Conform MAI, aceste rezultate s-au înregistrat în condițiile în care se confruntă în acest an cu un deficit important de personal, care în prezent este de aproximativ 18.000 de posturi. Cel mai mare deficit de personal, de peste 12%, se înregistrează la Poliția Română, precizează MAI.

„În planul asigurării ordinii publice, MAI a acționat zilnic, în medie, cu peste 5.000 de patrule, dintre care peste 1.100 sunt patrule mixte, alcătuite din polițiști și jandarmi”, se arată în comunicat.

Totodată, în prima jumătate a anului 2016, s-au realizat 347.009 intervenții la solicitări prin Sistemul 112, care au vizat domeniul ordinii publice, în 82,4% dintre acțiuni structurile Poliției Române intervenind în mai puțin de 10 minute de la sesizare, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă a vitezei de reacție la sesizările cetățenilor, spune MAI.

De asemenea, au fost efectuate 843 de razii, 46.189 de acțiuni cu efective mărite și peste 127.300 de patrulări în zona adiacentă unităților de învățământ.

„Pentru această perioadă se observă o diminuare a criminalității din mediul rural, această tendință urmând a fi consolidată odată cu începerea activității a celor peste 1.500 de agenți de poliție recent încadrați special pentru posturile de poliție din mediul rural”, explică MAI.

Pe de altă parte, pentru creșterea nivelului de siguranță rutieră, s-au derulat 32.010 acțiuni, care au vizat, în principal, siguranța circulației pe drumurile publice, legalitatea transporturilor de persoane și mărfuri, precum și legalitatea transportului rutier în regim taxi.

„În paralel cu acțiunile desfășurate pentru asigurarea unui climat ridicat de ordine publică, structurile specializate ale MAI au desfășurat acțiuni operative sub coordonarea DIICOT, fiind înregistrate peste 15.000 de ordonanțe de delegare emise de procurori în dosarele instrumentate de această unitate de Parchet, fiind obținute rezultate semnificative, printre care cea mai importantă captură de cocaină din România și una dintre cele mai mari din Europa”, se mai spune în comunicat.

MAI menționează că a avut de gestionat în prima jumătate a anului și evenimente importante în domeniul ordinii publice, precum procesul electoral aferent alegerilor locale, evenimentele publice cu participarea unui număr semnificativ de persoane (concerte, manifestări publice și religioase) și situațiile de urgență cauzate de fenomene meteorologice periculoase, respectiv ninsorile de la începutul anului și inundațiile din ultima perioadă.

Referitor la situațiile de urgență, în primele 6 luni ale anului, MAI a avut de gestionat aproape 2.000 de avertizări și atenționări de fenomene meteorologice periculoase, pentru aceasta mobilizând forțe și resurse logistice suplimentare, ridicând capacitatea operațională a unităților de intervenție sau detașând în zonele afectate echipe operative și tehnică de intervenție din alte județe.

„Numai pentru gestionarea efectelor inundațiilor s-au desfășurat 3.765 de intervenții în 374 de localități din 39 de județe, acționându-se în medie cu 4.850 de angajați ai MAI și 2.123 de mijloace de intervenție zilnic, pentru evacuarea a 928 de persoane din 2.148 de locuințe și salvarea a 113 persoane și 1.258 de animale. În această perioadă, numărul intervențiilor la situații de urgență a crescut cu 10% față de aceeași perioadă a anului 2015”, se arată în comunicat.

La această analiză de etapă au participat secretarii de stat ai MAI, șefii Poliției Române, Jandarmeriei Române, Poliției de Frontieră Române, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ai celorlalte structuri din aparatul central al MAI.