Justiţia şi statul de drept din România, prima pe ordinea de zi a Parlamentului European

O dezbatere privind justiţia și statul de drept din România este organizată miercuri dimineață, în Parlamentul European. Este prima pe ordinea de zi în sesiunea plenară. Dezbaterea de la Bruxelles a început la 10.00 şi a fost cerută de grupurile PPE şi ALDE. Pe de altă parte, un europarlamentar al grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din legislativul comunitar a cerut trimiterea unei misiuni de documentare în România pentru clarificarea situaţiei.

02 feb. 2017, 08:19
Justiţia şi statul de drept din România, prima pe ordinea de zi a Parlamentului European

„Vrem să vedem în ce măsură sistemul actual judiciar funcţionează în România. Iată care este propunerea noastră, o dezbatere în sesiunea plenară, o dezbatere în comisia LIBE şi o misiune de documentare şi cercetare în România”, spune Maria Joao Rodrigues, europarlamentar socialist.

Manfred Weber, europarlamentar PPE: Din păcate, în prezent asistăm în România la o anulare a dreptului penal, mii de cazuri de corupţie aflate în investigaţie în sistemul judiciar sunt practic scoase de pe rol, inclusiv cazuri care vizează înalţi demnitari şi membri ai administraţiei actuale. Tocmai de aceea este de maxim interes să vorbim despre această situaţie din România. Dacă statul este coruptibil şi poate fi cumpărat, atunci acest lucru are un impact asupra întregii populaţii.

Norica Nicolai, europarlamentar independent: Este politica penală atributul guvernelor sau al instanţelor judecătoreşti? Sunt deciziile Curţii Constituţionale într-un stat de drept facultative pentru magistraţi, judecători sau procurori sau sunt obligatorii? Sunt conflictele între puterile politice ale statului nevoie să fie manageriate de puterea judecătorească? Este nevoie ca parlamentele să mai adopte legi? Este nevoie ca legile care guvernează funcţionarea justiţiei să fie făcute alături de serviciile secrete prin forme adminsitrative şi nu prin lege? Sunt întrebări la care este nevoie de un răspuns.

Citeşte şI:  INCIDENTE în Piaţa Victoriei, zeci de reţineri. Peste 350.000 de oameni au cerut în toată ţara demisia Guvernului