Klaus Iohannis vrea să cheme partidele la consultări după avizul Comisiei de la Veneţia

Preşedintele Klaus Iohannis intenţionează să cheme partidele politice la Cotroceni pentru consultări pe marginea legilor justiţiei, după avizul de vineri al Comisiei de la Veneţia, informează România TV, citând surse politice.

RomaniaTV.net
19 oct. 2018, 17:29
Klaus Iohannis vrea să cheme partidele la consultări după avizul Comisiei de la Veneţia

Consultările vor avea loc săptămâna viitoare, subiectul fiind legile justiţiei, criticate de Comisia de la Veneţia.

Reforma privind legislaţia penală din România slăbeşte lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave, afirmă Comisia de la Veneţia în opinia adoptată vineri. Tot vineri a fost adoptată cu unele amendamente opinia preliminară din iulie referitoare la legile justiţiei.

Pe fondul avizului de la Veneţia, preşedintele Iohannis a cerut vineri demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

„Sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia în cuprinsul Ordonanţei de Urgenţă 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni. Preşedintele României menţionează că acesta este un nou episod dintr-un lung şir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie”, se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Tudorel Toader a respins cererea preşedintelui, spunând că nu el a modificat legile justiţiei, ci parlamentul.

Citeşte şi: Comisia de la Veneţia, despre reforma codurilor penale din România: Slăbeşte lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave