Liderii de la reuniunea internaţională consacrată Siriei NU au căzut de acord privind viitorul lui Assad

Reuniunea internațională de la Viena consacrată crizei din Siria s-a încheiat după opt ore de negocieri, cu unele puncte asupra cărora s-a ajuns la un acord, dar și cu un dezacord major cu privire la viitorul rol al lui Bashar al-Assad, a anunțat șeful diplomației franceze Laurent Fabius, precizând că discuțiile vor fi reluate în următoarele două săptămâni.

30 oct. 2015, 18:46
Liderii de la reuniunea internaţională consacrată Siriei NU au căzut de acord privind viitorul lui Assad

‘Am abordat toate subiectele, chiar și pe cele mai dificile. Există puncte de dezacord, însă am avansat suficient pentru a ne putea regăsi, în aceeași configurație, în următoarele două săptămâni’, a declarat Fabius.

‘Există aspecte asupra cărora nu suntem de acord, principalul punct fiind rolul viitor al lui Bashar al-Assad. Însă există un anumit număr de puncte asupra cărora ne-am pus de acord, în mod concret asupra procesului de tranziție, perspectivei alegerilor și modului în care ar trebui organizate toate acestea, precum și asupra rolului Națiunilor Unite’ (în această criză), a adăugat ministrul de externe francez.

Citeşte şi Decizie fără precedent: SUA trimit un contingent de FORŢE SPECIALE în Siria

Membrii a circa 20 de delegații prezente în capitala austriacă, printre care cele ale SUA, Rusiei, Iranului și Arabiei Saudite, au părăsit hotelul Imperial, cei mai mulți fără a face declarații. Un comunicat comun ar urma să fie dat publicității vineri seară.

‘Probleme importante subzistă, însă asupra unor aspecte ne-am pus de acord. Această reuniune nu a fost ușoară, însă a fost una istorică’, a declarat, la rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini.

Următoarele convorbiri internaționale referitoare la criza din Siria vor avea loc ‘sub auspiciile ONU’, a precizat Mogherini.