Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au ajuns la nivelul acoperişului. Ce mai este de făcut până la inaugurarea din decembrie 2018

LUCRĂRI CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Lucrările de construcție la Catedrala Mântuirii Neamului au continuat și în perioada sezonului rece, astfel că până acum edificiul s-a înălțat până la acoperiș și la baza turlelor principale și secundare. În ultima perioadă, pe șantier au lucrat şi câte 600 de muncitori, zilnic. 

30 dec. 2016, 09:04

LUCRĂRI CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Lucrările la Catedrala Mânturii Neamului au ajuns până la înălțimea de 45 de metri, edificiul fiind acum vizibil pentru oricine trece pe străzile din jur.

„În acest moment, între cotele 36 şi 45 de metri, executăm lucrări de construcție care închid corpul principal al catedralei, peste abside, Altar și pronaos. Se lucrează la următoarele elemente de structură: arce, grinzi și totodată la realizarea nucleelor de susținere pentru turlele principale și secundare. În zona Altarului viitoarei Catedrale Patriarhale se execută structura de rezistență a peretelui circular între cotele 27 şi 36 de metri”, a declarat inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române.

Catedrala Neamului are patru adăposturi antiatomice la subsol

LUCRĂRI CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. La fel ca și la celelalte etape de construcție, la aceste noi elemente la care se lucrează se folosește armătură flexibilă și rigidă, care necesită un volum foarte mare de suduri. Efectivul de muncitori a fost sporit, astfel că în anumite zile au lucrat şi câte 600 de muncitori pe şantierul catedralei.

La această etapă de lucru, și pentru următoarea care se va desfășura la turlele principale și secundare, precum și la acoperișul Catedralei Mântuirii Neamului se vor realiza și niște lucrări de ajustare a mijloacelor tehnice și utilajelor de pe șantier, anunţă consilierul patriarhal Vasile Crăcăoanu. 

Primul şi cel mai mare clopot al Catedralei Neamului, de 25 de tone, a fost turnat la Innsbruck, în Austria

LUCRĂRI CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Primul dintre cele şase clopote de la Catedrala Mântuirii Neamului şi cel mai mare, având 25 de tone, 3,3 metri înălţime şi tot atâţia metri în lăţime, care va avea o viaţă de peste 400 de ani, a fost turnat la Innsbruck, în Austria, în luna noiembrie. 

„Primul dintre cele şase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului a fost turnat la Innsbruck, în Austria şi cântăreşte 25 de tone. Clopotul ce va răsuna din turla Catedralei Naţionale a fost turnat vineri, 11 noiembrie 2016, cu implicarea a trei generaţii de ingineri metalurgişti. A fost o zi de apogeu în pregătirea şi turnarea celui mai mare dintre clopotele Catedralei Mântuirii Neamului. Este o lucrare de specialitate înaltă în ingineria metalelor. Acest moment a avut pentru noi o semnificaţie duhovnicească deosebită, dată fiind semnificaţia clopotelor binecunoscută tuturor creştinilor. De asemenea, am oficiat şi o slujbă specifică momentului”, a declarat atunci părintele Nicolae Crîngaşu.

Cum sunt programate lucrările de construcţie la Catedrala Mântuirii Neamului până la inaugurarea din decembrie 2018

LUCRĂRI CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. După cum a declarat Patriarhului Daniel, Catedrala Neamului ar urma să fie deschisă pentru enoriaşi de Ziua Naţională, la 1 Decembrie 2018, până atunci fiind programate mai multe tipuri de lucrări, după cum urmează:

– finalizarea lucrărilor de zidire la turlele secundare, cota +62,00 metri – aprilie 2017;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turla clopotniță, cota +75,5 metri – iulie 2017;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turla principală (Pantocrator), cota +106,00 metri – decembrie 2017;

– structura metalică şi învelirea acoperișului – iunie 2018;

– pictarea catapetesmei şi sfințirea Altarului noii Catedrale – 1 decembrie 2018;

– pictarea integrală a Catedralei – 2019-2024.

Atunci când vor fi gata, spaţiile vor fi deosebit de generoase în interiorul Catedralei Mânturii Neamului, aici urmând să încapă aproximativ 5.000 de oameni. Catedrala Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, va depăşi chiar şi Casa Poporului ca înălțime, fiind vizibilă din orice punct al Capitalei.

LUCRĂRI CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI.  Astfel, spaţiul liturgic principal de la parter este completat de două săli polivalente în subsol, plus galerii şi spaţii expoziţionale cu circuit de vizitare la nivelurile superioare. Ansamblul arhitectural ce se construieşte în Dealul Arsenalului cuprinde, pe lângă Catedrala Mântuirii Neamului, şi patru centre socio-culturale purtând numele sfinţilor apostoli Andrei, Petru, Pavel şi Luca

DE CE a fost ales Dealul Arsenalului pentru construcţia Catedralei Neamului. Compromisul făcut de Patriarhia Română

Puţini sunt cei care ştiu însă că, de-a lungul timpului, au fost propuse alte trei amplasamente, respectv Piaţa Unirii în 1999, Piaţa Alba-Iulia în 2001 şi Parcul Carol în 2004, care au fost refuzate. DETALII, AICI. 

CITEŞTE ŞI Patriarhia Română despre banii daţi de primării pentru Catedrala Neamului: Am primit doar 5-6% din cât am solicitat

LUCRĂRI CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Administraţiile locale din Bucureşti şi din ţară au fost solicitate, în ultimii şase ani, să sprijine financiar continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, aflat în construcţie în Dealul Arsenalului din Capitală. Sumele cerute au variat anul acesta, cel puţin la Bucureşti, între 10 milioane de lei la sectoare şi 15 milioane de lei la Primăria Capitalei, la care se adaugă contribuţia consiliilor judeţene din ţară şi a primăriilor din marile oraşe şi nu numai. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă spune că fondurile sunt insuficiente şi că a primit un procent de doar 5-6% din cât a solicitat. Mai multe, aici.