Marian Vanghelie, AUDIAT la DNA în Dosarul votului din DIASPORA de la prezidenţiale

Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 din Bucureşti, a fost audiat, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în dosarul votului din Diaspora de la alegerile prezidenţaile din noiembrie 2014, informează România TV. La plecare, Vanghelie a declarat că le-a spus procurorilor "adevărul".

09 ian. 2015, 08:26
Marian Vanghelie, AUDIAT la DNA în Dosarul votului din DIASPORA de la prezidenţiale

Marian Vanghelie a venit, vineri, la DNA, edilul fiind audiat în dosarul privind votul din diaspora, de la alegerile prezidenţiale.

Vanghelie a fost citat la DNA în calitate de martor. În momentul în care a sosit la sediul DNA, Marian Vanghelie a declararat că nu ştie de ce a fost chemat, dar a afirmat că va face declaraţii când va ieşi din insituţie.

După aproape două ore de audieri, Vanghelie a precizat, la ieşirea din sediul DNA, că le-a spus procurorilor „adevărul”.

Ce pot să spun decât adevărul? Adevărul cel care îl ştim cu toţii, ce am spus şi în declaraţiile publice, nu mă delimitez de ceea ce am spus. Când spun ceva, eu mă ghidez după logică. Am spus ceea ce cred, ceea ce am ştiut”, a spus edilul.

Întrebat dacă s-au făcut abuzuri în organizarea scrutinului, Vanghelie a spus: „Dacă nu eram în faţa DNA, politic vă puteam spune mai multe. Nu pot eu să-mi permit să spun că s-au făcut abuzuri. (…)Eu nu m-am delimitat de la ceea ce am spus. Am explicat de ce am spus acele lucruri, cu argumente, toate bazate pe logică, nu am hârtii sau alte documente pe care să le aduc procurorilor, pentru că eu nu lucrez în MAE sau la vreo altă instituţie.”

CITEŞTE ŞI Vanghelie, despre implicarea lui Liviu Dragnea în dosarul Alinei Bica: E şi cu BANI, e şi cu LOVE

Feelingul meu de om politic este că şi-au bătut joc de români, băieţii aştia care s-au ocupat de alegeri,  iar justiţia acum trebuie să lămurească cine este responsabil”, a adăugat edilul.

Întrebat dacă vinovat este Ponta sau Dragnea pentru neregulile de la votul din diaspora, Vanghelie a spus „împreună”.

Vanghelie a mai arătat că nu are o „bătălie personală” cu Victor Ponta şi că, „în contextul actual, de un penibil foarte mare, trebuie să spunem adevărul”.

„În contextul actual, ţinând cont că lucrurile s-au dus într-un penibil foarte mare, cei care conduc astăzi România din punct de vedere Executiv şi-au bătut joc de români, trebuie să se ştie adevărul”, a precizat edilul.

Edilul Sectorului 5 a mai spus că a participat la foarte multe discuţii la nivelul PSD şi că, în opinia sa, a fost exclus din partid pentru că îl tot alegea lumea. „De aceea nu au pus un director de campanie, pentru că nu găseau aşa ca mine”, a mai spus Vanghelie.

Marian Vanghelie a anunţat că, din primăvară, vrea să facă un tur al ţărilor în care se află mulţi români.

Îmi propun sincer pe problema aceasta cu diaspora, după ce trece un pic gerul ăsta, prin aprilie, o să iau aşa puţin Spania, Italia, America, în zonele unde sunt românii, şi o să le povestesc exact ce a fost”, a mai declarat Vanghelie. 

CITEŞTE ŞI Membrii AEP, chemaţi la DNA în Dosarul votului din DIASPORA

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat, în luna decembrie, Parchetului General să-i remită dosarul privind modul în care a decurs votul în străinătate la alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie, în care sunt cercetate fapte de abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale

„La data de 4 decembrie 2014, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile art. 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri”, preciza Parchetul General într-un comunicat de presă.

CITEŞTE ŞI  Ponta, după transferul la DNA al dosarului privind votul din diaspora: Justiţia să-şi facă datoria

Parchetul afirma că în acest dosar a fost începută urmărirea penală pe 18 noiembrie 2014, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, neglijenţa în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Şi DNA a anunţat că a înregistrat un dosar în care efectuează cercetări cu privire la votul din diaspora.

„La nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, în cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare şi desfăşurare a votului în Diaspora„, se arăta într-un comunicat DNA.

De asemenea, DNA confirma că a cerut de la Parchetul General dosarul privind votul din diaspora.

„Procurorii anticorupţie, constatând că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se află înregistrat un dosar penal cu acelaşi obiect, la data de 2 decembrie 2014 au solicitat acestei instituţii cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale. Facem precizarea că începerea urmăririi penale cu privire la faptă nu are caracterul formulării unei acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă„, menţiona DNA.