MĂRTURII din trenul Thalys: Cum a fost dezarmat teroristul. Clipele de groază prin care au trecut pasagerii

Teroristul marocan care a fost placat si dezarmat de soldati americani, dupa ce a deschis focul in trenul ce mergea de la Amsterdam la Paris, s-a rugat de ei sa-i dea Kalashnikovul inapoi, inainte ca soldatii sa-l bata pana l-au lasat inconstient. Tinerii americani care l-au imobilizat pe bărbat au relatat acest episod "nebun", iar martorii povestesc clipele de groază prin care au trecut.
Iulian Tudor
22 aug. 2015, 12:58
MĂRTURII din trenul Thalys: Cum a fost dezarmat teroristul. Clipele de groază prin care au trecut pasagerii

Spencer Stone, soldat in fortele aeriene ale SUA, a observat ca marocanul de 26 de ani se comporta suspect si l-a auzit cum incerca sa-si incarce arma in toaleta trenului de mare viteza ce facea cursa Amsterdam-Paris, potrivit hotnews.ro.

Stone calatorea cu un membru al Garzii Nationale din Oregon, Alek Skarlatos, care era in permisie si se plimba prin Europa, dupa o misiune in Afganistan. Cu ajutorul prietenului lor, Anthony Sadler, si amicul unui pasager, au resit sa-l tranteasca pe atacator la pamant, oprind ceea ce putea fi un atac terorist mortal.

Anthony Sadler a dezvaluit ca atacatorul i-a implorat sa-i dea inapoi arma AK-47. „El ne tot spunea sa-i returnam arma: „Dati-mi arma inapoi! Dati-mi arma inapoi!”. Dar noi am continuat sa-l snopim in bataie, sa-l imobilizam, si asta a fost tot”, a povestit Sadler.

Barbatii au fost laudati pentru curajul lor de presedintele american Barack Obama.

Barbatul arestat vineri in Franta, dupa ce a deschis focul la bordul unui tren Thalys pe ruta Amsterdam-Paris, este suspectat de apartenenta la „miscarea islamista radicala”, a declarat, sambata, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, care a subliniat ca identitatea acestuia trebuie inca stabilita in mod oficial.

Individul inarmat a ranit grav doua persoane, inainte de a fi imobilizat de doi militari americani, pasageri in tren.

PASAGERII, clipe de coşmar

Un pasager de la bordul trenului Thalys pe ruta Amsterdam-Paris a povestit că, după ce a auzit „clic-clic-clic”, a crezut că bărbatul pe care l-a văzut avea o armă de jucărie.

„Când a venit, am auzit clic-clic-clic şi am crezut că este o jucărie”, a povestit Damien, în vârstă de 35 de ani, aflat încă sub şoc. „Tocmai îmi citeam revista, când am auzit zgomot în alt vagon. M-am ridicat”, a declarat pentru AFP tânăru loriginar din Paris, în gimnaziul din Arras (nord) unde au fost aduşi pasagerii trenului după incident, scrie Mediafax.

„Mi-am spus că era o ceartă între două persoane. Am văzut, atunci, o persoană cu un tricou negru îndreptându-se către fundul vagonului, ca şi cum ar fi încercat să scape„, a adăugat el, precizând că afla în vagonul cu numărul 13 la acel moment.

Altă persoană, presupusul atacator, în bustul gol, „s-a oprit între cele două vagoane. A tras. S-a auzit clic-clic-clic, fără să se vadă focuri de armă ca în filme”, a spus el, precizând că nu a auzit zgomotul gloanţelor. „Tipul în bustul gol s-a întors apoi în vagonul 12, iar o persoană cu un tricou verde, rasă-n cap (potrivit primelor elemente ale anchetei un militar american) l-a văzut, s-a aruncat asupra lui şi l-a ţintuit jos”.

Întrebat cum arăta suspectul, Damien a răspuns că a văzut că „era în bustul gol, destul de slab, dar când a venit am rămas cu ochii pe puşcă”. Martorul, aflat sub şoc, a precizat că scena „n-a durat mai mult de 15 secunde”.

Christina Cathleen Coons, o newyorkeză aflată în vacanţă în Europa, se afla în vagonul numărul 12. „Noi am auzit împuşcături. Eu am auzit focuri de armă, fără îndoială, şi un tip prăbuşindu-se”, a declarat ea. „O femeie din fundul (vagonului), în vârstă de aproximativ 40 de ani, care era împreună cu soţul ei, a văzut geamul de deasupra ei spărgându-se din cauza focului de armă. Glonţul ar fi putut să o atingă”, a adăugat această pasageră în vârstă de 28 de ani, brunetă, cu părul tuns scurt.

„Un tip a căzut jos şi era sânge peste tot. Se pare că era atins la gât”, a continuat ea, arătând fotografii cu această scenă, care fac înconjurul lumii, pe reţele de socializare.

Christina Cathleen Coons a rămas culcată pe jos, de unde a făcut fotografii cu smartphone-ul. „Credeam că va avea loc un atac armat în tren”, a adăugat ea. „Au venit oameni să-l îngrijească”, a mai declarat ea în sala de gimnaziu, în care personal de la Crucea Roşie distribuia pasagerilor sticle cu apă.

Laurent a urcat la Antwerpen şi se afla în vagonul următor. „Personalul trenului Thalys s-a repezit în vagonul nostru în fugă. Ne întrebam ce se întâmpla”, a declarat acest parizian, în vârstă de peste 40 de ani.

„O doamnă a venit în vagonul nostru ţipând «a fost împuşcat, pierde sânge! E vreun medic aici?»„, a spus el.

„Am ezitat să mă duc, deoarece, cum era vorba despre o plagă împuşcată, poate că exista un atacator. Alte persoane au venit şi au spus că persoana a fost neutralizată. M-am dus”, a adăugat el. „Am văzut o persoană pe jos, alta aplicându-i un garou la nivelul gâtului. Am văzut-o mişcând”, a declarat bărbatul, care a precizat că are cunoştinţe de prim ajutor.

„Doamna era panicată, întrebând de ce continua trenul să meargă şi de ce nu erau salvatori acolo. Am calmat-o”, a adăugat el. „Mai era o persoană legată, jos”, a mai spus el, referindu-se la atacator.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Colosul britanic care deschide o fabrică nouă în România. Vrea să facă rapid un produs militar. Vor fi multe locuri de muncă
Capital.ro
Regulă pentru toată România. Este interzis pentru cei care nu stau la adresa din buletin
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Vestea cea mare! Suma pe care o vor primi românii la bătrânețe din partea Guvernului
Adevarul
Indignare mondială după atacul israelian de la Rafah. Premierul cataloghează atacul drept o „greșeală tragică”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Inna, fanul luxului pe patru roti. Cum a ajuns artista pe lista neagră de la Ferrari
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7 milioane de euro
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Vara anului 2024 va fi una dintre cele mai călduroase veri din istorie, anunță Organizația Meteorologică Mondială
Capital.ro
Este interzis peste tot în România. Legea a fost modificată astăzi, 28 mai
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
Se dau BILETE de TRATAMENT cu JUMĂTATE de PENSIE! Cine MERGE în STAȚIUNE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'