Ministerul Finanţelor a mutat data de salariu pentru angajaţi. Conturile, puse sub SECHESTRU de fraţii Micula

Scandalul conturilor Ministerului de Finanţe blocate de fraţii Micula ajunge şi la angajaţii instituţiei. Data la care angajaţii ministerului primeau salariu a fost decalată, după ce conturile instituţiei au fost puse sub sechestru de Ioan şi Viorel Micula. Cei doi oameni de afaceri încearcă să-şi recupereze datoria de peste 80 de milioane de euro pe care statul român o are către ei.

03 feb. 2015, 10:55

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a mutat data de salariu din 10 în 5, ca să poată plăti lefurile angajaţilor. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Angajaţii de la Ministerul de Finanţe au ajuns în această situaţie după ce Ioan şi Viorel Micula au pus sechestru pe conturile insituţiei, pentru a recupera o parte din datoria de 82 de milioane de euro pe care statul o are către ei.

Conturile au fost puse sub sechestru în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.

Am ajuns în situaţia aceasta pentru că nu avem altă cale de iesire.. Nu suntem procesomani. Am dorit să rezolvăm problema pe cale amiabilă, de-a lungul anilor am trimis zeci de scrisori (către Guvern n.red), dar nu i-a interesat„, a declarat omul de afaceri Ioan Micula.

Statul român trebuie să achite celor doi investitori aceşti bani, în urma unei decizii a Curţii de Arbitraj de la Washington. Soluţia instanţei de arbitraj, pronunţată în decembrie 2013, a vizat un proces demarat de antreprenori în 2005 prin care au acuzat statul român că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România. Patronii European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză, au câştigat la Washington peste 367,4 milioane de lei (aproximativ 82 de milioane de euro). Statul a încercat soluţia compensării cu datoriile pe care firmele fraţilor Micula le au către buget, dar soluţia s-a lovit de opoziţia Comisiei Europene.

Soluţia instanţei de arbitraj, pronunţată în decembrie 2013, a vizat un proces demarat de antreprenori în 2005 prin care au acuzat statul român că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România. Patronii European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză, au câştigat la Washington peste 367,4 milioane de lei (aproximativ 82 de milioane de euro).