Ministerul Sănătăţii: Lipsa imunoglobulinei, determinată de probleme ale firmelor producătoare

Ministerul Sănătății a informat marți că lipsa imunoglobulinei de pe piața românească este determinată de probleme de producție înregistrate de firmele care o fabrică și a solicitat acestora "mai multă responsabilitate" și respectarea prevederilor legale.

31 oct. 2017, 11:27
Ministerul Sănătăţii: Lipsa imunoglobulinei, determinată de probleme ale firmelor producătoare

„Este o situație care se regăsește în spațiul european, motiv pentru care voi discuta subiectul la Consiliul miniștrilor care se va organiza la începutul lunii decembrie la Bruxelles. Exportul paralel și înștiințările din ce în ce mai dese ale companiilor privind problemele de producție se transformă într-o situație de sănătate publică nu numai în România”, a declarat ministrul Florian Bodog, potrivit unui comunicat de presă al MS.

Ministrul Sănătății s-a întâlnit marți cu părinți ai copiilor afectați de deficiența de imunoglobulină și cu reprezentații asociațiilor de pacienți.

Potrivit comunicatului, Bodog a solicitat de urgență o întâlnire cu firmele producătoare de imunoglobulină pentru a identifica soluțiile de aprovizionare și a verifica dacă aceste companii au respectat prevederile legale.

Ministrul Sănătății va discuta marți cu omologul bulgar pentru a verifica situația stocurilor de imunoglobulină din această țară, România și Bulgaria având un acord de colaborare pentru achiziția comună de medicamente.

„Între timp, Ministerul Sănătății continuă demersurile demarate prin Compania Națională ‘Unifarm’ de aprovizionare prin procedura de nevoi speciale. În prezent, Compania ‘Unifarm’ a informat Ministerul Sănătății ca a achiziționat 6.000 de fiole de imunoglobulină pentru care așteaptă certificatul de calitate pentru a putea fi utilizate, conform procedurilor europene”, se mai arată în comunicat.

Câteva zeci de persoane s-au adunat în faţa Ministerului Sănătăţii, reclamând că nu găsesc medicamentele necesare pentru copiii lor, mai exact imunoglobuline.

Citeşte şi Campanie privind consumul informat şi responsabil de medicamente fără prescripţie şi de suplimente alimentare