Mitropolia Moldovei vrea pomană din bani publici pentru curentul electric. Vezi cât poate să ceară pe lună

Deşi este una dintre cele mai profitabile instituţii din ţară, Mitropolia Moldovei a cerut primăriei Iaşi să-i achite facturile la curent. Costurile se ridică la peste 100.000 de lei pe an.

29 oct. 2015, 08:06
Mitropolia Moldovei vrea pomană din bani publici pentru curentul electric. Vezi cât poate să ceară pe lună

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, unul dintre cele mai profitabile ONG-uri din ţară, vrea ca Primăria Iaşi să îi plătească energia electrică consumată de curtea centrului eparhial de la Iaşi.

Averea raportată la Finanţe de către reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei nu ajunge şi pentru plata curentului electric.

Instituţia bisericească a mers cu mâna întinsă către Primăria municipiului Iaşi, cerând ca electricitatea aferentă curţii centrului eparhial din Capitala Moldovei să fie asigurată din bani publici. Cererea privind racordarea la sistemului public de iluminat a fost remisă municipalităţii ieşene la începutul lunii septembrie şi a fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Iaşi de mâine.

„Racordarea celor două reţele la reţeaua de iluminat public a municipiului Iaşi presupune un consum suplimentar de energie electrică a cărei contravaloare ar trebui să fie achitată din bugetul local. Cantitatea de energie electrică estimată a fi consumată de reţeaua de iluminat arhitectural şi reţeaua de iluminat exterior, într-un an, este 208.050,0 Kwh, iar contravaloarea energiei electrice este de 100.548,00 lei”, susţin reprezentanţii Primăriei Iaşi, potrivit adevarul.ro.

Citeşte şi: Motropolitul Moldovei şi-a luat un nou bolid de lux, de 50.000 de euro, cu îngăduinţa lui Dumnezeu VIDEO

Aceştia au calculat un preţ mediu de peste 8.300 de lei pe lună pe care ieşenii ar trebui să îl achite pentru prelaţii de la Mitropolie.

Potrivit datelor oficiale, instituţia religioasă este cea mai profitabilă organizaţie non-guvernamentală din judeţul Iaşi. Anvergura financiară a MMB reiese cel mai clar din datele pe care unitatea de cult le-a raportat la Ministerul Finanţelor, pentru anul fiscal precedent. Aferent anului 2014, unitatea a raportat venituri totale de 53,6 milioane de lei şi cheltuieli de 46,6 milioane de lei, rezultând un excedent de 7 milioane de lei. Cifrele sunt mai mari decât cele din 2013, atunci când MMB realiza venituri cu 3 milioane de lei mai mici decât în 2014.

Solicitarea va fi analizată, miercuri, de consilierii locali din oraş.