Ziua Naţională a României: Momente care au schimbat complet ţara după 1989

Romania de azi e total schimbata. Poate ca multora ni se pare ca nu s-a intamplat nimic de la Revolutie incoace, insa tara arata altfel. Iata care sunt cele mai semnificative evenimente care au transformat tara.
Romania TV
01 dec. 2015, 10:35
Ziua Naţională a României: Momente care au schimbat complet ţara după 1989

1. PRIMELE ALEGERI LIBERE. Pe 20 mai 1990, romanii au avut parte de primele alegeri libere, scrie teotrandafir.com. Ion Iliescu a fost singurul presedinte din istoria Romaniei postcomuniste ales sef al statului inca din primul tur. Acel eveniment avea sa schimbe complet contextul istoric si geopolitc romanesc, la inceput de democratie. 

Citeşte şi Traian Băsescu a venit cu nepoţica, Sofia Anais, la parada din Piaţa Constituţiei VIDEO

Aproape 15 milioane s-au prezentat la urne alegandu-l pe reprezentantul FSN, Ion Iliescu, in pofida contracandidatilor Ion Ratiu si Radu Campeanu, amandoi reintorsi in tara dupa o perioada de exil.

2. MINERIADELE

Instalarea democratiei in Romania a fost una brutala. Mineriadele din 1990 au schimbat complet soarta tarii, multi dintre istoricii si analistii politici cunoscuti sustinand ca aceste evenimente au intors Romania in timp.

3. ADERAREA LA NATO

Desi a solicitat aderarea la NATO in anul 1993, Romania a devenit membra a celei mai puternice organizatii militare de mentinere a pacii abia pe 29 martie 2004, dupa lungile negocieri purtate de guvernul Nastase cu forurile europene si americane.

4. ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANA

Pe 1 ianuarie 2007, Romania a devenit cel de-al 27-lea stat membru UE. Se spune ca tarile europene care fac parte din NATO au un singur curs politic: aderarea la Uniunea Europeana.

Romania a aderat la acest club select dupa 3 ani de cand a fost membra NATO. Acest lucru a insemnat liberalizarea circulatiei si posibilitatea romanilor de a munci mai usor in strainatate.

5. SIBIUL A FOST SINGURA CAPITALA CULTURALA EUROPEANA DIN ISTORIA ROMANIEI

Romania s-a remarcat si pe plan cultural. In anul 2007, Sibiul devenea capitala culturala europeana, alaturi de Luxembourg. Urmatorul an cand Romania va mai detine o capitala culturala europeana este 2021.

6. VIZITA PAPEI IOAN PAUL AL II-LEA

Poate ca cel mai important eveniment din punct de vedere religios a fost vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Romania in anul 1999. Acesta declara la acea vreme ca „Romania este Gradina Maicii Domnului”.

Citeşte şi Valeriu Zgonea: Eroii acestui neam merită respectul şi recunoştinţa noastră şi a generaţiilor care vor veni

7. CRIZA ECONOMICA – AUSTERITATEA

Romania a intrat in anul 2009 in lista tarilor afectate de criza economica. Aceasta a fost confirmata in anul urmator atat de guvern cat si de institutiile bancare. Criza economica a dus la taierea salariilor bugetarilor, iar romanii trebuiau sa stranga cureaua pentru a trece de acest mare impas.

8. TRAGEDIA DIN COLECTIV

Pe 30 octombrie 2015, Romania a fost zguduita de cea mai mare tragedie sociala din ultimii 25 de ani. Zeci de tineri au ars de vii in clubul Colectiv, unde asistau la un concert de muzica rock.

Protestele care au urmat in urma tragediei au schimbat complet Romania. A cazut un guvern creditat la alegerile anterioare de populatie, iar un primar din Capitala si-a dat demisia.

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Cătălin Botezatu iubește din nou! „Nu îmi plac femeile îngălate!”
Fanatik.ro
Ce să le pui ardeilor dacă vrei să ai o recoltă bogată. Vor crește mari și frumoși dacă faci acest lucru
Capital.ro
Veste SOC pentru Elena Udrea. Judecătorii au luat decizia
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Acești români vor primi 5.000 de euro! Ce trebuie să facă pentru acești bani GRATIS
Adevarul
Ucraina a distrus ultima navă purtătoare de rachete staționată în Crimeea
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Nativii care vor da de bani în curând.
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este cutremurător
Playsport.ro
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
kanald.ro
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp ce urmărea un motociclist care îi furase ceasul în valoare de 40.000 de euro. Ce s-a întâmplat cu hoțul
Capital.ro
Intră în vigoare în toate județele din România. Schimbare uriașă pentru români de pe 24 septembrie
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
substantial.ro
Daniel Bană, de la naveta zilnică pentru fotbal la goluri pentru Universitatea Craiova: povestea inspirațională a noii speranțe a fotbalului oltenesc
MediaFlux
Greseala care lasă românii fara BANII de la stat. Avertismentul guvernanților
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'