Noi specii de plante şi animale sunt în pericol de dispariţie

Aproape 80% din plantele ce aparţin unei specii de orhidee şi circa 90% din lemurieni sunt în pericol de dispariţie, potrivit ultimei actualizări a Listei roşii a speciilor ameninţate, elaborate de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN). Lista cuprinde 73.686 specii, animale şi vegetale, dintre care 22.103 sunt ameninţate cu dispariţia, transmite joi AFP.

12 iun. 2014, 07:20
Noi specii de plante şi animale sunt în pericol de dispariţie

„Evaluarea mondială a orhideelor din subfamilia Cypripedioideae din zonele temperate ale emisferei nordice, din care face parte faimosul sabot al lui Venus, arată că 79% din aceste plante ornamentale extrem de populare sunt ameninţate cu dispariţia”, avertizează UICN. Potrivit organizaţiei, această situaţie se cauzată în mare măsură de „distrugerea habitatului lor şi de culegerea excesivă a speciilor sălbatice pentru comerţul local şi internaţional”.

„Cu florile sale caracteristice în formă de papuc, menite să atragă în capcană insectele pentru polenizare, aceste orhidee se numără printre cele mai cunoscute şi emblematice plante cu flori”, adaugă organizaţia cu sediul la Gland (Elveţia). Orhideele din această subfamilie sunt „specii foarte căutate în comerţul horticol mondial, sector care valorează milioane de dolari”, spune Hassan Tanku, expert citat de UICN.

De asemenea, actualizarea Listei roşii confirmă temerile conform cărora 94% din lemurieni sunt ameninţaţi de dispariţie. Dintre cele 101 specii existente, 22 sunt clasate în categoria „în pericol critic” – printre care cea mai mare specie existentă, Indri de talie mare (Indri-Indri) – şi 48, „în pericol” – îndeosebi cel mai mic primat din lume, microcebusul doameni Bertha, arată UICN.

Citeşte şi Peste 360 de noi specii, descoperite în regiunea Marelui Mekong din Asia FOTO

Lemurienii se numără astfel printre vertebratele cele mai ameninţate de pe planetă, mai ales pe insula Madagascar, adaugă organizaţia.

Pe de altă parte, anghila de Japonia (Anguilla japonica), considerată trufanda tradiţională şi cel mai scump peşte de consum din ţară, a fost introdusă în categoria ‘în pericol’ din cauza pierderii habitatului său şi a pescuitului excesiv. Asia de sud-est este placa turnantă a creşterii, vânzării şi consumului anghilei de Japonia.

Actualizarea Listei roşii a UICN cuprinde şi reevaluarea mascotei Cupei Mondiale la Fotbal 2014, tatu-ul cu trei dungi de Brazilia. Numărul exemplarelor din această specie ar fi scăzut cu o treime în ultimii 10-15 ani din cauza pierderii a 50% din habitat.

Printre alte noutăţi pe Lista roşie figurează şi floarea naţională din insulele Cayman, orhideea „Wild banana” (Myrmecophila thomsoniana), care apare la categoria „în pericol”.

Citeşte şi Jumătate din speciile de arbori din lume sunt ameninţate de dispariţie