O lampă creată din vană de vapor, printre vedetele primei licitaţii de design de obiect românesc

O lampă creată din vană veche de vapor şi un scaun inedit din lemn cu patru roţi s-au numărat printre obiectele adjudecate la prima licitaţie de design de obiect românesc, organizată de Dizainăr şi casa de licitaţii Goldart.

11 nov. 2013, 19:07
O lampă creată din vană de vapor, printre vedetele primei licitaţii de design de obiect românesc

Astfel, designul de obiect românesc a marcat prima parte a licitaţiei Goldart, cea rezervată pieselor contemporane, şi a fost deschisă de către Mihnea Ghilduş, fondatorul magazinului-concept Dizainăr. Rata de adjudecare a licitaţiei din 7 noiembrie a fost de aproximativ 80% din loturile propuse spre vânzare, scrie Mediafax.

Potrivit sursei citate, 13 piese din 17 au fost vândute în cadrul acestei licitaţii. Una dintre cele mai bine vândute piese a fost scaunul cu 4 roţi „1Fagacea”, creaţia Silva Artis, adjudecat la preţul de 300 de euro.

Printre cele mai licitate piese se numără şi Ship Light, o lampă creată de Old New Design dintr-o vană veche de vapor. Pentru aceasta s-a licitat de la 120 de euro (preţ de pornire), obiectul fiind adjudecat pentru 275 de euro.

Un alt obiect inedit – ceasul X creat de Project.Zulu – a fost adjudecat pentru 100 de euro, preţul de pornire a licitaţiei în acest caz fiind 65 de euro.

Printre creaţiile expuse spre vânzare s-au numărat obiecte semnate de Old New Design, 201 Design Studio, Care? Cutare, Alexandru Ghilduş, Anca Fetcu, Dragoş Motica, Oana Boboc, Una ca Luna, Mădălina Teler, Project.Zulu, Silva Artis şi Gabriel Geller.

„Ne-am dorit să organizăm un eveniment-declaraţie şi realizez acum că aşteptările ne-au fost depăşite. Ştiam că iubitorii de artă ce vizitează Goldart ştiu să aprecieze frumosul, dar faptul că au cumpărat aproape toate obiectele pe care le-am adus în licitaţie ne dă încredere în posibilitatea ca piaţa de design din România să se maturizeze mai repede decât ne aşteptam acum un an când am organizat primul eveniment Dizainăr. Îmbinarea dintre artă şi design există de mult timp în alte ţări, iar după seara de 7 noiembrie am descoperit-o şi aici la noi. Am vândut 80% din obiectele expuse spre licitare, iar piaţa de design e acum mai bogată şi mai înţeleaptă. Este excelent pentru început, iar de acum ştim sigur că designul ca arie de expertiză are toate şansele să se transforme într-un domeniu pe care să îl înţeleagă şi mai ales să-l contracteze publicul român”, a spus Mihnea Ghilduş, fondatorul Dizainăr.

Valoarea totală a încasărilor licitaţiei de design de obiect românesc nu a fost făcută publică.