ORA DE IARNĂ 2014: Ce ţări dau duminică CEASUL ÎNAPOI

ORA DE IARNĂ 2014. Odată cu încetarea folosirii orei de vară, 70 de ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Ceasurile se dau înapoi duminică, ora 4,00 devenind ora 3,00. În ultima duminică din luna octombrie se încheie orarul de vară şi se revine la Timpul Legal Român. Schimbarea nu este simultană în toate ţările unde are loc din cauza diferenţei de fus orar.

25 oct. 2014, 12:02
ORA DE IARNĂ 2014: Ce ţări dau duminică CEASUL ÎNAPOI

ORA DE IARNĂ 2014. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră duminică, 26 octombrie 2014 (ora 1:00 AM – UTC), când ora exacta de vară iese din uz în majoritatea ţărilor Europei, inclusiv Romania.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

CE ŢĂRI TREC LA ORA DE IARNĂ

Mai multe foste republici sovietice din Asia Centrala şi Georgia au renunţat în anii 2000 la schimbarea orei. Ultimul exemplu este Rusia, care a renunţat la ora de iarnă începând din primavara lui 2011 (GMT+4 la Moscova).

Odată cu încetarea folosirii orei de vară, 70 de ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi.

Trei ţări din UE (Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia) vor reveni la ora GMT, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1. La rândul lor, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania îşi vor fixa ceasurile la ora GMT+2.

Astfel, Australia a schimbat deja ora exactă, începând cu data de 5 octombrie 2014.

De asemenea, Brazilia a “furat startul cu o săptămână” şi începând de duminică, 19 octombrie, a trecut la orarul de iarnă 2014 (Daylight Saving Time – DST).

Regiunea Bougainville din Papua New Guinee adoptă ora de iarnă duminică, 28 decembrie 2014.

SUA, Canada şi o parte din nordul Mexicului termină orarul de vară pe 2 noiembrie 2014 (ora 2:00 AM). Restul Mexicului trece la ora exactă de iarnă odată cu ţările europene.

Următoarele ţari europene nu schimbă ora dupa programul de vară/iarnă: Belarus, Islanda, Georgia, Armenia, Rusia.

Ce efecte are ORA DE IARNĂ

ORA DE IARNĂ 2014. Un raport publicat de Academia Rusă de Ştiinţe Medicale arată că atunci când ceasul se dă înapoi sau înainte cu o oră, numărul de atacuri de cord se măreşte de 1,5 ori, rata sinuciderilor creşte cu 66%, iar serviciul de ambulanţă este mult mai solicitat.

Academia susţine că efectul are cel mai mare impact în rândul tinerilor şi oamenilor în vârstă, care suferă de stres, tulburări ale somnului şi de probleme cardiovasculare, imune şi ale metabolismului.

Este bine să știți că PC-urile, laptopurile și smartphone-urile trec în mod automat la ora de iarnă. Nu încercați să le schimbați ora înainte de a vă culca, pentru că programul vi se va da peste cap.