Parlamentul European îngheaţă acordul cu Canada privind transferul de date ale pasagerilor aerieni

Parlamentul European a îngheţat marţi acordul privind transferul de date ale pasagerilor aerieni europeni (PNR) încheiat cu Canada, în aşteptarea unui aviz al justiţiei europene, arătându-şi sfidarea faţă de un instrument solicitat de statele membre UE pentru a lupta împotriva terorismului şi a jihadiştilor.
Filip Stan
25 nov. 2014, 16:38
Parlamentul European îngheaţă acordul cu Canada privind transferul de date ale pasagerilor aerieni

Parlamentul a decis cu 383 voturi pentru, 271 împotrivă şi 47 de abţineri să-şi amâne decizia în aşteptarea unui aviz al Curţii de Justiţie a UE, pe care a sesizat-o.

PE va vota în momentul în care CJUE se va pronunţa asupra conformităţii PNR cu tratatele şi Carta drepturilor fundamentale.

„Vrem securitate juridică pentru cetăţenii europeni şi companiile aeriene, nu numai în ceea ce priveşte acordul cu Canada, ci şi ca bază de referinţă pentru viitoare acorduri cu alte ţări care implică colectarea masivă de date cu caracter personal ale cetăţenilor europeni”, a explicat eurodeputata liberală olandeză Sophie In’t Veldt.

Citeşte şi Rusia va lua amprente digitale pentru a elibera vize străinilor

Membră influentă a Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European, Sophie In’t Veldt s-a pronunţat de mai multe ori în ultimii ani împotriva PNR. Ea a blocat proiectul de acord PNR european solicitat de miniştrii de interne pentru a lupta împotriva plecărilor de tineri europeni pentru a se alătura jihadului în Siria şi Irak.

Anterior, eurodeputata din grupul ALDE a reuşit să modifice acordul PNR încheiat în 2010 cu SUA pentru a obţine garanţii foarte stricte pentru protecţia datelor.

„Ar trebui să fie clar că orice acord, prezent sau viitor, trebuie să fie compatibil cu tratatele UE şi drepturile fundamentale şi să nu fie utilizat ca un mijloc de a atenua normele europene de protecţie a datelor”, a avertizat Sophie In’t Veldt.

Citeşte şi UE va oferi americanilor datele personale ale pasagerilor curselor aeriene către SUA

„Nu trebuie să fim alarmişti. Întâlnirea cauzată de solicitarea avizului Curţii nu va provoca nicio lacună de securitate”, a dat ea asigurări.

UE are acorduri PNR cu SUA, Canada şi Australia. Poziţia PE exasperează statele membre, comentează AFP. Miniştrii de interne din şase state membre – Franţa, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie şi Polonia – vor veni să apere acest sistem în faţa aleşilor europeni.

În contextul în care aproape 3.000 de europeni au plecat pentru a participa la jihad, „nu vrem ca Europa să devină un exportator de terorism şi mai ales ca luptătorii formaţi acolo să revină în Europa pentru a planifica atentate”, a explicat recent ministrul german de interne, Thomas de Maiziere.

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cabral și-a găsit nevasta cu doi bărbați! „Deci, nu te mai suport!”
Fanatik.ro
Cu ce soluție naturală trebuie să stropești răsadurile de roșii, ca să ai cât mai multe pe o singură tulpină. Secretul unui grădinar cu experiență pentru o recoltă bogată
Capital.ro
Devine imposibil în România după 7 iunie. Nu se mai plătește niciun ban
Playtech.ro
Liviu Dragnea e DISTRUS! Irina Tănase i-a dat cea mai mare LOVITURĂ
DailyBusiness
Amenzi uriașe pentru firmele care nu respectă legea! Se produc schimbări majore!
Adevarul
Românul care a înfruntat moartea, fugind din țară în anii '80: „M-am întors din SUA după 20 de ani, fără să stau pe gânduri” VIDEO
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o nebuloasă totală”
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
Imagini sfâșietoare de la priveghiul Biancăi! Momentul în care soțul ei izbucnește în plâns
Cancan.ro
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu toții
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au ieșit în picioarele goale”. Soția bărbatului a ajuns la spital după incendiu
Capital.ro
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
Răsturnare de situație privind creșterea plafonului de impozitare a pensiilor. Ce se întâmplă de la 1 septembrie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'