Patronul Tehnologica Radion, REŢINUT pentru evaziune.Prejudiciu URIAŞ creat de fostul consilier al lui Băsescu

Patronul Tehnologica Radion, Theodor Barna, este acuzat de evaziune fiscală. Asfaltatorul, fost consilier al lui Traian Băsescu, a fost reţinut într-un dosar în care prejudiciul adus statului român se ridică la peste 100 de milioane de euro. Barna a fost ridicat de mascaţi şi dus la audieri, luni seară, iar apoi procurorii au emis un mandat de reţinere pentru 24 de ore pe numele său.

RomaniaTV.net
18 aug. 2014, 15:47
Patronul Tehnologica Radion, REŢINUT pentru evaziune.Prejudiciu URIAŞ creat de fostul consilier al lui Băsescu

Theodor Barna este patronul Tehnologica Radion, al doilea jucător important pe piaţa asfaltărilor din România şi a firmelor de construcţii. El ar fi vizat într-un dosar de evaziune fiscală, potrivit unor surse apropiate anchetei.

În dosar ar fi vizată şi o bancă din Poieşti, cu ajutorul căreia s-ar fi făcut mai multe tranzacţii suspectate de a fi ilegale. În caz s-ar fi folosit şi un intermediar, o persoană de peste 80 de ani, care în repetate rânduri făcea extrageri de sume de bani importante.

Două persoane au fost reţinute, luni seară, iar alte cinci au fost puse sub control judiciar, fiind cercetate pentru evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste o sută de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, opt persoane faţă de care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani au fost conduse, luni, la sediul Parchetului, două dintre acestea, respectiv Barna Theodor, administrator la SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti şi SC Teloxim Con SRL Bucureşti, şi Bujoreanu Florian, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucureşti, fiind reţinute pentru o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

SC Tehnologica Radion SRL este implicată în dosarul în care Mădălin Dumitru, directorul suspendat al Direcţiei generale infrastructură şi servicii publice din cadrul Primăriei Capitalei, este cercetat de DNA pentru corupţie.

Alte cinci persoane, de asemenea administratori de societăţi comerciale, au fost puse sub control judiciar, acestea fiind cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

Cele opt persoane conduse la sediul Parchetului sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani constând în aceea că, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale, au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume care ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor societăţi comerciale de tip fantomă.

Prejudiciul estimat este în cuantum de 104.940.660 lei (23 milioane euro) rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi de 353.089.030 lei (78,5 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, se mai arată în comunicatul Parchetului.

Theodor Barna este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa de construcţii. În 2009-2010, în timpul guvernării PDL, a câştigat peste 400 de milioane de euro din afaceri cu statul, iar cifra de afaceri a companiei sale depăşeşte 125 de milioane de euro.

Omul de afaceri este cunoscut pentru apropierea sa de Traian Băsescu, dar şi de lideri importanţi din PDL, printre care Adriean Videanu şi Vasile Blaga.