Pelerinajul de Sfântul Andrei nu va fi permis anul acesta. ÎPS Teodosie, înfrânt în instanță

Magistraţii Tribunalului Constanţa au respins solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a permite organizarea pelerinajului de Sfântul Andrei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile.

25 nov. 2020, 10:25
Pelerinajul de Sfântul Andrei nu va fi permis anul acesta. ÎPS Teodosie, înfrânt în instanță

Pelerinajul de Sfântul Andrei. Instanța a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului de anulare a măsurii care impune ca la pelerinaje să participe doar localnici. Decizia a fost luată de Tribunalul Constanța, dar poate fi contestată în termen de cinci zile.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, s-a prezentat marţi la Tribunalul Constanţa, însoţit de avocata Diana Șoșoacă, şi a spus că libertatea religioasă nu poate fi îngrădită nici măcar în timpul unei crize sanitare.

Arhiepiscopia Tomisului a depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul.

Citeşte şi: Acatistul Sfantului Andrei. De ce este bine sa-l citesti

 

Pelerinajul de Sfântul Andrei. „Vrem ca astăzi să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre Peștera Sfântului Apostol Andrei, în zilele rânduite de praznic, pe 29 și 30 noiembrie. De asemenea, iată că aceste restricții prin care creștinii nu au voie să intre în biserică, nu sunt firești. Acest virus atacă mai ales plămânii, noi vrem să ne îmbolnăvim de plămâni? Ca păstor, eu îmi apăr turma cuvântătoare, oamenii de credință. Credincioșii mi-au cerut să fiu portavocea lor, să îi apăr, să li se dea voie să intre în biserică. Sunt drepturile noastre constituționale. Nu facem niciun abuz! Dimpotrivă, vrem să oprim niște exagerări, ca să nu le spunem abuzuri, să ne împlinim datele credinței noastre. Avem dreptul la libertate”, a declarat ÎPS Teodosie, înainte de a intra în sala de judecată, potrivit replicaonline.ro.


Arhiepiscopia Tomisului împreună cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac, inventatorul Iuliean Horneţ, au depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul.

Citeşte şi: SFÂNTUL ANDREI 2019. Cum îşi află fetele tinere ursitul. Ce trebuie să facă

Iniţial, Tribunalul Constanţa a acordat termen în acest dosar pentru data de 4 decembrie. Ulterior, în urma cererii avocatului Diana Iovanovici-Şoşoacă, termenul de judecată a fost stabilit pentru 24 noiembrie.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu Pelerinajul de Sfântul Andrei? ÎPS Teodosie: Vrem cale liberă spre Peștera Sfântului Andrei