Phenianul cere o reuniune a Consiliului de Securitate privind exerciţiile SUA-Coreea de Sud

Coreea de Nord a cerut Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgență pentru a discuta despre manevrele militare comune dintre SUA și Coreea de Sud, a anunțat joi misiunea nord-coreeană, potrivit AFP.
Iulian Tudor
21 aug. 2015, 06:50
Phenianul cere o reuniune a Consiliului de Securitate privind exerciţiile SUA-Coreea de Sud

Reprezentantul permanent nord-coreean la ONU, Ja Song Nam, a făcut această cerere printr-o scrisoare, trimisă miercuri Consiliului, cu o zi înainte de schimbul de focuri de la frontieră între Phenian și Seul.

Pe de altă parte, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat trupelor de la frontieră să fie în stare de alertă și pregătite de luptă, a indicat vineri agenția oficială nord-coreeană KCNA.

Phenianul a luat această decizie în cadrul unei reuniuni convocate de urgență joi a puternicei Comisii Militare Centrale, prezidată de Kim Jong-Un. Trupele trebuie să fie „pe deplin pregătite de luptă și să lanseze operațiuni surpriză”, a relatat KCNA, citându-l pe liderul nord-coreean.

Coreea de Nord cere cu regularitate Consiliului de Securitate să ia în discuție exercițiul militar comun între SUA și Coreea de Sud, denumit Ulchi Freedom, care a început luni și care urmează să se încheie la 28 august.

Exercițiul, simularea unei invazii din partea unei Corei de Nord dotată cu arme nucleare, implică 50.000 de militari sud-coreeni și 30.000 de militari americani.

„În cazul în care Consiliul ignoră încă o dată solicitarea justă a Republicii Populare Democrate Coreene de a discuta despre exercițiul comun cu SUA, atunci va arăta că își abandonează principala misiune, de menținere a păcii și securității în lume, și că devine o unealtă politică”, a scris ambasadorul Ja Song Nam.

Întrebat în legătură cu schimburile de focuri de la frontieră, o purtătoare de cuvânt a Națiunilor Unite, Eri Kaneko, a spus că ONU „urmărește îndeaproape și cu serioasă îngrijorare evoluțiile”.

În același timp, Coreea de Sud a promis că va acționa preventiv dacă va fi nevoie pentru a stabiliza piețele în urma amplificării tensiunilor cu Coreea de Nord, potrivit Reuters.

Coreea de Nord a bombardat joi o unitate a armatei sud-coreene în partea vestică a graniței ce divizează Peninsula Coreea. La rândul său, Coreea de Sud a lansat, ca represalii, zeci de obuze de cealaltă parte a graniței cu Nordul.

Phenianul a dat apoi un ultimatum de 48 de ore Seulului pentru a da jos difuzoarele prin care se transmit mesaje de propagandă la frontieră, Coreea de Sud fiind amenințată că în caz contrar s-ar expune la acțiuni militare. Ultimatumul expiră sâmbătă la ora 08.00 GMT.

Ministrul apărării sud-coreean a respins ultimatumul și a spus că difuzarea de înregistrări va continua.

Citeşte şi O unitate militară sud-coreeană, bombardată de Coreea de Nord

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidl aduce din nou la raft, de luni, 27 mai 2024, produsele tematice pe care românii le adoră. Vor fi disponibile toată săptămâna
Capital.ro
Ungurii vor schimba REGULILE din Europa. Totul se va aplica începând cu 1 IULIE
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Ce trebuie să facem înainte de a cumpăra cireșe. Explicațiile experților
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele din România
Capital.ro
O NOUĂ TAXĂ pentru posesorii de mașini. În curând, va deveni OBLIGATORIE
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
Se dau 800 DE LEI pentru FAMILII. Unde se pot DEPUNE DOSARELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'