Populaţia de romi a Marii Britanii este una dintre cele mai mari din Europa

Populaţia de romi a Marii Britanii este una dintre cele mai mari din Europa, în condiţiile în care se estimează că aproximativ 200.000 de imigranţi romi trăiesc în această ţară, potrivit unei cercetări.

31 oct. 2013, 09:29
Populaţia de romi a Marii Britanii este una dintre cele mai mari din Europa

Studiul, publicat pe Channel 4, contrazice declaraţiile Guvernului din 2011, atunci când executivul declarase că „relativ puţini cetăţeni romi” s-au stabilit în Marea Britanie.

Se crede că majoritatea imigranţilor romi au ajuns în Marea Britanie din momentul în care mai multe state est-europene, printre care Slovacia şi Republica Cehă, au aderat la Uniunea Europeană în 2004.

Cifra este avansată de un nou studiu important realizat de cercetătorii de la Universitatea din Salford, potrivit cărora populaţia de romi imigranţi din Marea Britanie este „semnificativă” şi „creştere”, iar cifra de 200.000 este aproape sigur o „estimare conservatoare”.

Romii, aminteşte Channel 4 News, sunt cea mai mare minoritate etnică din Europa, cu o populaţie de aproximativ 12 milioane de persoane, care trăiesc în mare parte în Europa de Est, de multe ori într-o sărăcie extremă, supuşi discriminării şi segregării.

Cercetătorii citează condiţiile dure din alte locuri drept unul dintre factorii importanţi care i-a făcut pe romi să aleagă Marea Britanie. De asemenea, potrivit acestora, creşterea rapidă a numărului de imigranţi romi reprezintă o provocare pentru autorităţile locale, al căror personal este de multe ori „copleşit”.

Potrivit studiului, un număr mare de romi trăieşte la Londra, în nord-vestul şi în centrul ţării.

CITEŞTE ŞI: Presa internaţională: Românii merg la muncă în străinătate din cauza salariilor mici, nu a şomajului

Ceea ce nu se cunoaşte încă, notează articolul apărut pe site-ul Channel 4 News, este cât va creşte populaţia de romi din Marea Britanie atunci când restricţiile existente pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari vor fi ridicate începând din luna ianuarie a anului viitor.

Deşi autorii raportului susţin că impactul potenţial al schimbării este ‘incert’, ei remarcă totuşi opinia tot mai împărtăşită în rândul autorităţilor locale potrivit cărora ‘ridicarea anumitor restricţii privind drepturile ar putea conduce la o creştere a imigranţilor în Marea Britanie’.

Potrivit studiului, în Marea Britanie trăiesc 197.705 de romi, dintre care 183.297 în Anglia, 3.030 în Scoţia, 878 în Ţara Galilor şi 500 în Irlanda de Nord.

De asemenea, 64,3% dintre autorităţile locale cred că numărul de romi în zona lor este în creştere, faţă de 1,8% care susţin că numărul romilor este în scădere.

În 2009, un studiu a încercat să estimeze numărul de imigranţi de etnie romă din Marea Britanie, iar autorii au avansat la acel moment o populaţie totală minimă de 49.204 de romi în Anglia