Preţul poliţelor de asigurare RCA vor putea fi modificate doar o dată pe an

Tarifele polițelor de asigurare RCA vor putea fi modificate doar după 12 luni de la ultima schimbare, conform unui proiect de act normativ al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În acest fel, evoluția tarifelor va fi stabilă și predictibilă.
Filip Stan
22 aug. 2016, 07:17
Preţul poliţelor de asigurare RCA vor putea fi modificate doar o dată pe an

Măsura prin care asigurătorii RCA vor putea modifica preţul poliţelor este inclusă într-un Proiect de normă pentru modificarea și completarea Normei ASF nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

„Tarifele de primă pot fi modificate după minimum 12 luni de la ultima notificare transmisă ASF”, prevede propunerea de act normativ ce se află, în prezent, în dezbatere publică. Pentru a se aplica, documentul are nevoie doar de aprobarea Autorității, potrivit avocatnet.ro.

Potrivit reprezentanților ASF modificarea este necesară în condițiile în care cei mai mulți asigurători de pe piața RCA operează des modificări de tarife.

„Măsura intervine în contextul în care marea parte a asigurătorilor procedează la modificarea frecventă a tarifelor de primă sau, mai ales, recurg la practica indexării acestora pentru un anumit segment de asigurați într-un interval scurt de timp, conducând în timp la modificarea întregii tarifări, ceea ce conduce la o impredictibilitate și o instabilitate în ceea ce privește evoluția primei de asigurare”, scrie în documentul de justificare a inițierii proiectului.

În prezent, dispozițiile legale în vigoare dispun că asigurătorii RCA trebuie să stabilească tarifele de primă pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate. Limitele de despăgubire ce trebuie luate în considerare sunt următoarele:
• pentru pagubele materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite: un milion de euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României;
• pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite: cinci milioane de euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României.

„Limitele de despăgubire stabilite de către fiecare asigurător RCA, precum și tarifele de primă stabilite conform prezentei norme se notifică Autorității de Supraveghere Financiară cel târziu cu 30 de zile înainte de începerea perioadei în care acestea pot fi practicate, împreună cu o declarație a actuarului responsabil pentru calculul primei de asigurare cu privire la corectitudinea acestuia, însușită și semnată de conducătorul executiv al societății. Calculul actuarial trebuie să conțină prima de risc, incluzând estimarea frecvenței daunei și daunei medii, pentru fiecare categorie de risc pentru care este calculat tariful de primă”, este explicat în Norma ASF nr. 23/2014.

Societățile de asigurare sunt obligate să-și publice tarifele polițelor atât pe propriile site-uri, cât și la sediile sau punctele de lucru. Totodată, trebuie oferite toate informațiile despre criteriile luate în calcul la stabilirea primei de asigurare. În plus, în proiectul de normă publicat de ASF scrie că asigurătorii vor trebui să publice pe site și datele referitoare la daunele plătite și sumele despăgubite.

Citeşte şi Presiunile şoferilor forţează ASF să verifice toate poliţele RCA vândute în ultimul an şi jumătate

 

DailyBusiness
Florin Ristei, remarci neașteptate la adresa ispitelor de la Insula Iubirii: „8 din 10 ispite fac videochat”
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Bianca Drăgușanu a făcut furori la întoarcerea din vacanță! Nu o mai recunoști acum – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce amenzi riscă șoferii care își parchează mașinile pe trotuarul din fața casei. Scrie clar în Codul Rutier 2025
Capital.ro
Un titan am muzicii s-a stins.A fost extrem de apreciat: Ne-a oferit nu doar muzică, ci o formă de memorie colectivă sonoră
Playtech.ro
Vreme cum nu a mai fost în august de zeci de ani! Meteorologii au făcut anunţul pentru următoarele săptămâni
Adevarul
Județul cu burse de nerefuzat la profesională, dar cea mai mare rată de elevi nerepartizați la liceu. „Toți vor teoretic”
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Evz.ro
Marea problemă a aerului condiționat. Poate face ravagii
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
kanald.ro
O turistă româncă a fost găsită moartă în apă, pe o plajă din Grecia
Cancan.ro
Piedone, primele DECLARAȚII după stenogramele uluitoare cu soția lui: 'Cicăleala ei mi-a fost singurul prieten'
Capital.ro
România a pierdut o actriță de geniu. O admiram vrăjiți la teatru și TV: Știam că sunt urâtă, așa că am zis să fac comedie, ca Birlic!
StirileBZI
CFR, îngenuncheat de datorii! Urmează cea mai dură restructurare din ultimii ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
substantial.ro
Cum a reacționat Eva, fiica Elenei Udrea, când și-a văzut mama acasă pentru prima dată, după 3 ani: „Revederea ne-a copleșit! Nimic nu ne va mai despărți”. Video cu întreg momentul